SIMPEN: Simpo nam je dužan PET MILIONA EVRA

Lokalne vesti - Četvrtak 15.12.2016 - 19:16

Bujanovački “Simpen” saopštio je da je “Simpo” iz Vranja “neopravdano doneo odluku i jednostrano obavestio fabriku “Simpen” da prekida isporuku grejanja u zimskom periodu”, zbog čega postoji opasnost od ekološke kataastrofe zbog materija koje se upootrebljavaju u toj firmi.

Simpo: Ima li kraja mukama? FOTO OK Radio Simpo: Ima li kraja mukama? FOTO OK Radio

- Osnovni razlog za takvu odluku nije nedostatak kapaciteta toplane niti ugovorena  cena grejanja, već reagovanje na blokadu računa koja je izvršena od strane „Simpena“.

„ Simpovo“ višegodišnje neplaćanje preuzetog sunđera je, zbog visine duga, ugrozilo poslovanje i ekonomski opstanak „Simpena“.

Dug „Simpa“ za isporučenu robu je preko pet miliona evra, i predstavlja polovinu godišnje vrednosti prozvodnje „Simpena“ - napominje se u saopštenju bujanovačke kompanije.

Iz „Simpena“ takođe navode da su oni uzimali kredite i plaćali druge obaveze „Simpa“, u vrednosti od preko milion evra, što do sada nije vraćeno.

IZ „Simpena“ navode i da u proteklim godinama, od 2013., „Simpo“ nije želeo čak ni da potpiše knjigovodstvene kartice o dugu.

- U isto vreme „Simpo“ je drugim poveriocima, pre svega bankama, vratio preko 16 miliona evra dugova.

Takođe, iako vlasnik 33 odsto „Simpena“, sunđer za svoje potrebe „Simpo“ nabavlja od drugih proizvođača, ignorišući predloge „Simpena“ za nastavak poslovne saradnje i regulisanje međusobnih odnosa - objašnjavaju u „Simpenu“.  

Po njima, jedini moguči način za naplatu duga u takvim uslovima bila je blokada računa i podnošenje tužbe sudu.

Uz to, u „Simpenu“ tvrde da navodi kompanije „Simpo“ da će blokada računa onemogućiti poslovanje „Simpa“ nije tačna!

- To pokazuju  podaci da je samo u protekle tri godine račun „Simpa“ bio u blokadi 872 dana, odnosno 80 odsto vremena.
 
U 2016.godini od 349 dana račun „Simpa“ je bio u blokadi 310  dana, ili 90 odsto vremena!  

Za sve to vreme „Simpo“ je uredno izvrašavao svoje obaveze, poslovao i isplaćivao lične dohotke zaposlenima.

„Simpen“ je blokirao račun „Simpa“ tek 24. 11. 2016. ! U proteklih 20 dana, putem blokade naplaćeno je četiri miliona dinara, dakle po 200.000 din dnevno.  

U istom periodu „Simpo“ je ostvarivao dnevni prihod od prodaje preko pet miliona dinara, iz čega je jasno da ta kompanija funkiconiše usmeravnjem prometa preko drugih računa - kaže se u saopštenju „Simpena“.

Fabrika „Simpen“, stoji u saopšštenju, hitno je preduzela sve raspoložive i zakonom propisane mere u cilju obezbeđenja i zaštite opreme i instalacija od havarije i pucanja, a ppre svega obustavljen je rad.

„Simpen“ tvrdi da je ispraznio sve rezervoare sa opasnim materijama, posebno vodeći računa o TDI komponenti, a uz to je obezbeđeno privremeno grejanje na kritičnim mestima i ugovorena je nabavka sistema za grejanjenje na električnu energiju.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: