SINDIKAT APOTEKE: Sve je pod kontrolom

Lokalne vesti - Petak 06.05.2016 - 13:42

Povodom situacije u Apoteci u Vranju u petak se oglasio i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije - Sindikalna organizacija Apoteke Vranje, koji za sebe tvrdi da je jedini reprezentativni sindikat ove javne ustanove.

Milioni nisu maanjak, nego nivelacija FOTO OK Radio Milioni nisu maanjak, nego nivelacija FOTO OK Radio

Prema navodima ovog sindikata u saopštenju koje bez ličnog potpisa potpisuje Saška Šurbatović, racionalizacija nemedicinskog osoblja je proces koji je započelo Ministarstvo zdravlja januara ove godine.

- Proces je započet dobrovoljnim odlaskom određenog broja zaposlenih koji su se sami prijavili, a dalji koraci predviđaju izmenu sistematizacije na koju je dobijena saglasnost Ministarstva i smanjenje broja nemedicinskog osoblja.

Naša sindikalna organizacija zalagala se za očuvanje radnih mesta uz razumevanje otežanih uslova za poslovanje, koji dovode u pitanje finansijski opstanak Ustanove.

Upravo su kriterijumi našeg Sindikata bili primenjeni prilikom utvrđivanja viška zaposlenih, a da bi zaštitila svoje članove naša organizacija je učinila sve kako bi našla rešenje za proglašeni višak zaposlenih, pa se u skladu sa tim obratila direktorki  i lokalnoj samoupravi
- objašnjava se u saopštenju.

Prema ovom dokumentu, zaposleni čija radna mesta nisu bila predviđena novom sistematizacijom pokušali su da se zaštite od otpuštanja formiranjem nove sindikalne organizacije kako bi racionalizaciju predstavili kao gušenje sindikalizma.

- U njihovom saopštenju navedene su i optužbe o “nestalim milionima”.

Smanjenje cena lekova od 01.01.2015. godine, uredbom Vlade Srbije uzrokovalo je negativnu nivelaciju, o kojoj se govori u pomenutom tekstu, a istu su pretrpele sve državne apoteke u Srbiji.

Poslovanje državnih apoteka znatno je otežano smanjenjem cena lekova i odlivom prihoda ka RFZO-u, pa su mere štednje bile neophodne, ali su prava radnika poštovana i zarade i ostale naknade su redovno isplaćivane u skladu sa zakonom, u Apoteci Vranje, čiji je osnivač Grad Vranje
- objašnjava se u saopštenju potpisanom sa Predsednik Saška Šurbatović.


 

  • Sindikalna organizacija ZU Apoteke Vranje - saopštenje.doc
  • OK RADIO

    Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

    Komentari

    Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

    Ostavite komentar:

    Ime:
    Email:
    Komentar: