Sindikat ušao u GEOX

Lokalne vesti - Ponedeljak 09.01.2017 - 11:30

Veće saveza samostalnih sindikata (VSSS) oformilo je svoj odbor u fabrici „Geox“ u Vranju, potvrdila je predsednica ovog sindikata za Pčinjski okrug Ružica Stošić.

U Geox-u nešto manje od 1.300 radnika FOTO D. Ristić/OK Radio U Geox-u nešto manje od 1.300 radnika FOTO D. Ristić/OK Radio

- Mi smo dali naše pristupnice i ljudi su se po slobodnoj volji opredeljivali.

Kada smo došli do zadovoljavajuće brojke zainteresovanih, tražili smo da nam se obezbedi prostor i vreme da sprovedemo izbore i na njima je za predsednicu sindikalne organizacije izabrana Jelena Mitrović
– kaže Stošićeva.

U trenutku formiranja je bilo 335 članova sindikalnog odbora, a u međuvremenu je bilo još pristupanja, tako da sindikat u „Geoxu“ trenutno broji oko 350 članova, čime je ostvario reprezentativnost, navodi Stošićeva.

Prema njenim rečima, prvi kontakti u ovoj fabrici VSSS je ostvario tokom juna prošle godine i nije bilo nikakvih zabrana niti pritisaka od strane rukovodstva kompanije.

- Mi smo poštovali naš statut, a oni njihovu obavezu za sidikalno organizovanje.

I da su hteli, nisu mogli da nam zabrane, ali niko nam nije pravio probleme
– kaže Ružica Stošić.

Trenutno je u toku procedura registracije sindikalnog odbora u „Geoxu“, a nakon toga bi trebalo i da uslede i prve aktivnosti.

- Nakon praznika planiramo razgovor sa našim sindikalcima u fabrici, da „snimimo situaciju“, da vidimo koji su problemi i koji su načini rešavanja.

Nakon toga, planiramo i zajednički sastanak sa rukovodstvom fabrike, pa ćemo onda videti šta nam je činiti
– najavljuje Ružica Stošić.

Tokom prošle godine, iz krugova zaposlenih u „Geoxu“ stizale su informacije o nekorektnom ponašanju poslovodstva firme prema zaposlenima, da im se prekovremeni rad ne plaća, da rade bez ugovora o radu, a da su radne norme previsoke.

Situacija je kulminirala početkom septembra, kada su zaposleni samostalno organizovali jednosatni prekid rada, nakon čega je jedna od radnica, Gabrijela Krstić, ostala bez posla.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: