SKANDAL U ZC VRANJE: Prijava za lažno predstavljanje

Lokalne vesti - Utorak 24.02.2015 - 14:20

Osnovno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je predistražni postupak po krivičnoj prijavi protiv načelnice Internog odeljenja vranjske bolnice Dušice Stanković zbog, kako je navedeno u prijavi, lažnog predstavljanja.

Pečat pod sumnjom: načelnica Internog odeljenja Bolnice u Vranju Dušica Stanković Pečat pod sumnjom: načelnica Internog odeljenja Bolnice u Vranju Dušica Stanković

Ona se, kako tvrde potpisnici prijave, „nezadovoljni radnici Zdravstvenog centra“, potpisuje kao internista-kardiolog, a da subspecijalizaciju za kardiologa nije ni završila.

Dodatni skandal je to što Stankovićeva ima i pečat na kome piše internista - kardiolog.

Protiv nje je Osnovnom tužilaštvu podneta krivična prijava po članu 329 Krivičnog zakonika za lažno predstavljanje, a koja je prosleđena i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu zdravlja.

– Krivična prijava Osnovnom tužilaštvu u Vranju podneta je 16. januara ove godine. Prijava je anonimna, odnosno u potpisu stoji da je podnose nezadovoljni radnici Zdravstvenog centra.

Proces je u fazi provere navoda iz te krivične prijave – kaže vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Vranju Milica Petković.

Ovim povodom u Bolnici je boravila i polcija, koja je ispitivala tačnost navoda protiv Stankovićeve.

Kako se saznaje, doktorka Stanković je nakon specijalizacije upisala i subspecijalizaciju kardiologije, ali je u međuvremenu završavala i magisterijum.

- Po završetku magisterijuma, usmeno je položila subspecijalizaciju iz kardiologije, ali nije odbranila rad. Prema tome, doktorka Dušica Stanković je doktor specijalista interne medicine, ne i kardiologije.

Ne osporava se ovde njeno znanje, već to što na pečatu piše da je kardiolog.

To bi isto bilo kada bi na mom pečatu pisalo ginekolog, samo zato što volim ginekologiju ili planiram da završim subspecijalizaciju – kaže dobro upućeni sagovornik iz vranjske bolnice.

U krivičnoj prijavi protiv Stankovićeve objašnjava se da potpis „kardiolog“ umnogome menja njena ovlašćenja kao lekara specijaliste.
 

– Prema pravilnicima o izdavanju lekova, određene lekove na teret RFZO pacijentima mogu da propišu samo subspecijalisti, u ovom slučaju samo kardiolozi.

Dalje, odgovarajuća mišljenja o određenim bolestima srca mogu da daju isključivo kardiolozi. Kada se vrši procena invalidnosti kod fonda PIO za invalidsku penziju, kardiolozi daju svoje mišljenje.

Njihova mišljenja ne proverava komisija PIO, jer prihvata izveštaj dat od strane stručnog lica, kardiologa – stoji u prijavi.

U njoj se dalje dodaje da je Stankovićeva zloupotrebila i službeni položaj.

– Ovakvo lažno predstavljanje je krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika, jer prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, Stankovićeva preuzima i ovlašćenja koja ima nosilac uže specijalnosti, kardiolog, čime omogućava neutvrđenom broju fizičkih lica pribavljanje koristi u vidu lekova bez plaćanja participacije, banjskog lečenja i invalidske penzije.

Ovakvo ponašanje uopšte nije bezazleno niti je u domenu samo disciplinske odgovornosti – stoji u krivičnoj prijavi.

Načelnica Internog odeljenja Dušica Stanković kaže da prvi put čuje za krivičnu prijavu protiv nje.

Na pitanje da li je subspecijalista kardiolog, Stankovićeva je odgovorila pitanjem.

– A čekajte ja vas da pitam, odakle Vama ta prijava koju ni ja nisam videla, a zbog koje me uznemiravate?!

Šta se ovde dešava, uopšte mi nije jasno. Ko je Vama dostavio kopije nekih prijava protiv mene i sa kojim pravom Vi u rukama imate nešto što ja nemam i sad me zovete da me uznemiravate?
 

Zbog toga što tu prijavu Vi imate, a ja je nemam, mogu i ja sad da podnosim prijave. Ne želim više ništa sa Vama da pričam – odbrusila je novinaru Stankovićeva i zalupila slušalicu.

Kako se saznaje, zbog doktorke Stanković i njenog pečata, bolnicu u Vranju nedavno je posetila i nadležna inspekcija, ali je predmet i dalje u obradi.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Vladimir Stamenković koji je nakon dolaska na tu funkciju doktorku Stanković imenovao za načelnicu Internog odeljenja, u svom poznatom maniru, nije želeo da se odazove pozivu novinara OK Radija.

Direktor bolnice u osnivanju Slobodan Milenković kaže da ništa o krivičnoj prijavi ne zna, ali i da još uvek on nema nikakve ingerencije nad organizacijom rada u bolnici.

- Zaista nemam nikakvih saznanja o ovom slučaju. Proces osnivanja Opšte bolnice kao samostalnog pravnog subjekta je još u toku, do ugovaranja sa RFZO, tako da ingerencije nad organizacijom rada Opšte bolnice u okviru ZC su još u nadležnosti aktuelnog rukovodstva Zdravstvenog centra – kaže Milenković.

Upravnik Bolnice Zvonimir Đorđević kaže da zna sve o slučaju doktorke Stanković. Kako tvrdi, ona više ne koristi pečat sa potpisom “kardiolog”.

– Znam da je završila usmeni deo subspecijalizacije i pred odbranom je rada. Pečat koji je uradila nije realan prema njenoj školskoj spremi.

Reagovali smo nakon posete inspekcije i naloženo joj je da taj pečat više ne koristi – kaže Đorđević.

Inače, ukoliko se ispostavi da je Dušica Stanković kriva po tačkama koje joj se stavljaju na teret, zaprećena joj je kazna zatvora i do pet godina.

U članu 329 KZ piše da će se ko se u nameri da sebi ili drugom pribavi bilo kakvu korist lažno predstavlja kao službeno lice ili neovlašćeno nosi znake službenog lica, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

U članu 359 stoji da će se službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: