Škembijada u Krševici: Gastronomski praznik juga Srbije

Lokalne vesti - Utorak 01.09.2015 - 09:44

Vranje - U selu Krševica, na prostoru arheološkog lokaliteta Kale Krševica, kod Bujanovca, održana je osma po redu "Škembijda", na kojoj se takmičilo 30 -tak kulinara u pravljenju škembe čorbi, đuveča sa škembićima i ostalih đakonija od ove juneće iznutrice.

Škembići, specijalitet Južne Srbije. Foto: FB Škembići, specijalitet Južne Srbije. Foto: FB

Manifestaciji je prisustvovalo preko 1.000 ljudi iz Bujanovca i okoline, Vranja i ostalih mesta sa juga Srbije.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja je tročlana ekipa iz Vladičinog Hana koju su činili Vladica Stanković, najčuveniji hvatač zmija u kraju i veliki gurman, Dragoslav Đorđević, profesor fizičkog i Slobodan Novković, lekar.

Stanković kaže da nije očekivao pobedu svog tima, jer se prvenstveno prijavio zbog druženja i ljubavi prema ovom specijalitetu.

- Škembe čorba se uglavnom pravi kao i ostale čorbe. Prvo se udinsta luk, pa se onda postepeno dodaje iznutrica, tj. juneći želudac. Potom se doliva voda po potrebi i dodaju začini. Krčka se jedno tri sata u kotliću na tihoj vatri. Najbitnije za njeno spremanje, kao uostalom i svakog drugog specijaliteta, je ljubav. To je glavni sastojak, a ostalo se vremenom usavršava i određuje mu se mera - kaže Stanković.  
 
Specijaliteti od škembića na Balkan su stigli sa Turcima, a danas su čuveni gurmanluk južne Srbije, Makedonije, Kosova i Metohije.

Pored čorbe od škembeta u Krševeci se spremaju i pečeni šerdani, tj. jelo od creva i džigerica, škembići pod sačem i glava u škembetu. Sve se to uz muziku, najčešće na ovakvim događajima  zaliva hladnim  pivom.

Posle proglašenja pobednika, po tradiciji, učesnici takmičenja, svoje specijalitete delili su prisutnom narodu.

S. Tasić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: