SLAĐANA NEDELJKOVIĆ: Snovi od slika i pesama

Lokalne vesti - Nedelja 21.02.2016 - 21:55

Slađana Nedeljković, slikarka i pesnikinja iz Vranja, nakon brojnih samostalnih izložbi, kolektivnih, humanitarnih i dve zbirke poezije, trenutno piše kratke priče.

Slađana Nedeljković: Inspiracije je u ljudima koji nas okružuju; Foto: Facebook Slađana Nedeljković: Inspiracije je u ljudima koji nas okružuju; Foto: Facebook

Kako kaže, ove priče su došle kao neka vrsta oslobođene forme, kao sledeći stepenik u njenom stvaralaštvu.

- Priče još uvek skupljam, neopterećena kada će biti, koliko toga ima. Više sam u potrazi da nađem pravu meru i svoja osećanja dočaram onako kako baš ja želim kroz lik koji se pojavljuje, o kome pišem.

A želja je svakog umetnika da te emocije pretoči na pravi način, bilo o kojoj umetnosti da je reč
- otkriva Slađana.

Ova rođena Vranjanka  odrastala je uz veselu igru i graju mnogobrojne dece iz komšiluka, ulice i uz veliku ljubav roditelja, nane i dede koje su stalno posećivali, putujući kroz deo Srbije da bi bili zajedno.

Smatra da je to na neki način obeležilo njeno detinjstvo, i vrlo verovatno proširilo njenu maštovitost. Od malena je crtanje bio njen svet, a kasnije su i knjige dočaravale ono što je duboko osećala - lepotu sveta i ljudi u njemu.

- Znala sam zaroniti i otploviti. Ali me ozbiljan i realan svet nije puštao na miru i svoju sam poslovnu karijeru u raznim službama , ostvarila relativno uspešno.

Postala sam i majka dvoje predivne dece , sina i kćeri, koji su i danas centar mog sveta. I na neki način, odjednom, u moj život je došla poezija,nakon slikarstva.

A sve je to meni bilo jako povezano, slikovito, vidljivo okom ili verbalno kroz stih. Ja se osećam ostvarena kao osoba u potpunosti
  - priča Slađana.


Kako kaže od najranijeg doba detinjstva, pokazivala je interesovanje i ljubav prema kreativnoj ekspresiji.

Završila je srednju Umetničku školu za dizajn u Nišu i diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

Autentičnost svog unutrašnjeg izraza i senzibiliteta predstavljala je kroz umetničke slike na brojnim kolektivnim i humanitarnim izložbama, likovnim kolonijama u Vranju i Srbiji.

 

Radila je kao dizajner, kolorista, kreator za unikatne modele i sofisticirane detalje na ženskim odevnim predmetima.

U Galeriji narodnog Muzeja u Vranju, zakoračila je na likovnu scenu grada, svojom prvom samostalnom izložbom crteža u boji pre 16 godina.  

Kao autor likovnih radova kojima je na neki način želela da se vrati u prošlost, bogatim koloritom i detaljima, svojim se sugradjanima predstavila drugom samostalnom izložbom “Čarobni ćilim” 2002. godine.  

U toku stvaranja raskošne treće po redu samostalne izložbe „Tajna krošnje“ 2012. Potom je usledila i zbirka poezije “Trenutak” , godinu dana kasnije.

Dosadašnji rad predstavila je putem brojnih sajtova, književnih portala, zastupljena je u mnogim  zbornicima i antologijama poezije, u mnogim zajedničkim zbirkama izdavačkih kuća iz Srbije i Hrvatske, časopisima za kulturu i van granica Srbije.


Učestvovala je i na više međunarodnih festivala pesništva i manifestacija na kojima je predstavljala Vranje.  


Jedan je od urednika internacionalnog zbornika “Pisanija”. Piše ljubavnu poeziju, koja je u najvećem zastupljena u njenim dosadašnjim zbirkama, ali i ostale vidove poezije, kao i kratke priče.

Inspiraciju kako za slikanje, tako i za pisanje, Slađana  nalazu u ljudima koji je okružuju.

- Inspiracija je u ljudima koji nas okružuju, u nekim stvarima koje su oko nas, u doživljajima, osmesima i tugama, inspiracija je u emocijama.

I ta osećanja koje nosimo sa sobom, budimo se i živimo to je sve inspiracija, a toga imamo meni se čini čitavu lepezu svi mi, samo je pitanje šta je nama samima dominantno i na koji će se način “pokazati” svetu i u kojoj oblasti.

Nema preciznog vremena ni mesta za taj trenutak, on jednostavno dođe.
 

Osim toga u pitanju je i rad, aktivnost, naročito kada je u pitanju realizacija kao što je to izložba ili promocija knjige. Tada je to celi proces - pojašnjava Slađana.

Dodaje da joj je još od školskih dana, ali ne kao uzor, već po emocijama koje daruje  veoma blizak Aleksa Šantić.

- To su emocije kojima nas daruje i kojima se “igra” u pesmi. A opet to su njegova iskustva, njegov svet koji je i meni blizak upravo zbog te topline koju sam spomenula.

Zatim, tu su i Duško TrifunovićLaza Kostić, Dučić, Pero Zubac i “Mostarske kiše”. Senzibiliteti su drugačiji, tananost osećanja prisutna jako.

 

Ponekad se čini da su lirske pesme  hermetične, zatvorene, teško razumljive i često je potrebno napraviti detaljnu analizu kako bi ih pravilno protumačili.

A meni je to oduvek bilo lako, simbolika i suština se “otvarala” pred mojim očima
- kaže Slađana.

Među slikarima od umetnika koji su joj bliski prednjači Gustav Klimt, čije je slike, kaže, imala sreće i da vidi uživo, i osetiti enegiju kojima zrače. Nadalje su tu u prvom planu impresionisti, pojašnjava.

Njene knjige još uvek nisu prevođene, mada je bilo i takvih dogovora i podrške.

- Veliku pažnju su privlačile pesme na dijalektu kojih još uvek imam u malom broju da bi to bila zbirka, ali sam ljude, publiku asocirala na Vranje, na naš mentalitet i kasnije je to prerastalo u pozdrav na svako moje pojavljivanje - kaže Slađana.

Svima onima koji vole da pišu poručuje da zapisuju, objavljuju i raduju se tome.

- Svako ima pravo na sopstvenu individualnost. Iznesite to iz sebe, ako volite da pišete slobodno. Biću još jasnija, donesite odluku da ćete pisati, a zatim radite na tome. I budite srećni - poručuje Slađana.


NESI ME VIDEJA

Po putinku si ideš      
Frljaš kitke na devojke                   
Tknuvaš gi duše
Od pendžer da te čekav...
Da ti se nadav
A mene...
Ne si me videja...?

Svrtište si nemaš
Po tuđe avlije
Pod tuđi šedrvani
I bašče, snagu moriš...
A mene...
Nesi me videja...?

Vazduh
ne se jede
Goli zidovi
Ne se glođev
Pa ti, od stra
Sve gi tej zagleđuva...
A mene..
Nesi me videja...?

Tuj sam
Kd snaga mori
Tuj sam
Za oči tvoji
Pa, mene
Mož će me vidiš...sd
…………………………    


PESMA kao slika LJUBAVI

Neka ova slika bude kao lek
Za sve one napisane tužne pesme
Za sve one dane koje život nosi
Nudim reči poklon da ti budu spokoj…

Nek trenutak ovaj ostavi te snenu
U jutru, u noći, kada svoja jesi
Kada kao reku, strastvenu I meku
Zagrljaj te čeka dar njegovih ruku…

Neka ta te sreća preplavi, zanemi
Utisne u tebe, kao trag večnosti
i njegova duša, jeste u dilemi
čezne da navek budete stopljeni…




Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i  stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.







 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: