SO i POGAČA za Čepurina

Lokalne vesti - Petak 02.09.2016 - 14:39

Vranje - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i predstavnici ruske kompanije „RZZD internešnal“ položili su cveće na renovirani spomenik stradalim Kozacima koji su pravili „ruski put“ od Vranjske Banje do Bosilegrada.

Čepurin i Milenković kod spomenika FOTO vranje.org.rs Čepurin i Milenković kod spomenika FOTO vranje.org.rs

Takozvani „ruski put“ je pravljen od 1921. do 1925. godine, a povezivao je Vranjsku Banju  preko Besne kobile sa Bosilegradom. Put je gradilo oko 5.000 Kozaka.

Put je izgradila čuvena kozačka divizija, čiji je komandant bio belogardejski general Vasiljij Logvinov.

Logvinov je živeo u Vranju, gde je i sahranjen na Šapranačkom groblju, a Boris Pozdnjakov koji je, takođe, živeo u Vranju bio je geodetski inženjer i jedan od glavnih projektanata puta.

Boris Pozdnjakov nakon Oktobarske revolucije uspeo je da izbegne u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kao stručnjak za izgradnju puteva-tucanika, mostova i česmi menjao je mesta boravka, da bi 1921. godine došao da osmisli izgradnju Ruskog puta na jugu Srbije.

Ruski put“ bio je glavna veza južne Srbije i istočne Bugarske, a i dalje je u upotrebi, ali je deonica preko Besne kobile od tucanika i zimi je neprohodna osim za kamione i terenska rudarska vozila.

Cveće su na spomenik u selu Korbevac položili i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i prvi zamednik generalnog dirktora „RZZD internešnal“, koja je finansirala izgradnju ograde i stepenište do spomenika, Mansurbek Sultanov, kao i predstavnici boračkih organizacija.

Meštani su dočekali Čepurina uz pogaču i so.

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: