SRCE ZA DECU i u Surdulici

Lokalne vesti - Petak 29.07.2016 - 09:25

Vranje - Posetom Zdravstvenom centru u Surdulici uspešno se privodi kraju humanitarna akcija "Blic fondacije" - “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi.

Detalj sa uručenja donacije FOTO Blic promo /Ana Pauković Detalj sa uručenja donacije FOTO Blic promo /Ana Pauković

Nakon Vranja, još jedna opština u regionu je dobila vrednu donaciju u okviru akcije koju sprovodi beogradski dnevnik.

Odeljenju neonatologije u Surdulici je uručen 53. skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba.

To znači da će svakoj bebi koja se rodi u surduličkom porodilištu biti proveren sluh.

Šefu neonatologije u surduličkom porodilištu dr Antoneli Kusaković, donaciju je uručio odgovorni urednik nedeljnika “NIN”, u kompaniji “Ringier Axel Springer”, Nikola Tomić.

Tomić je tom prilikom istakao da postoje stvari na koje čovek, nažalost, čak i uz pomoć najsavremenije medicine ne može da utiče.

- Ali, postoje bolesti na koje se može preventivno delovati i gde se ranim dijagnostikovanjem život jednog deteta može spasti nesreće.


A to je slučaj i sa oštećenjem sluha kod beba.

Ovaj zdravstveni problem može da postane i veliki socijalni problem, jer ako se ne dijagnostikuje u prvih šest meseci života, kasnije može doći do zastoja u celokupnom psiho-motornom razvoju deteta.

Kada se oštećenje sluha otkrije na vreme, dete može da, uz pomoć lekara i porodice, do polaska u školu rehabilituje sluh i potpuno pravilno razvije govor i inteligenciju.

Upravo tome služi uređaj za neonatalni skrining, koji danas doniramo porodilištu u Surdulici
– rekao je Tomić.

Statistički podaci u Srbiji su zabrinjavajući i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece.

Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života,  dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.
 
Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: