Srpska istorija kroz medicinu

Lokalne vesti - Sreda 05.10.2016 - 22:38

U okviru obeležavanja 98. godišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u sali Doma vojske održane su promocije dve veoma značajne knjige.

Uspela promocija: Dr Mikić (u uniformi) sa prijateljima FOTO D. Ristić/OK Radio Uspela promocija: Dr Mikić (u uniformi) sa prijateljima FOTO D. Ristić/OK Radio

Reč je o delima "Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku” pukovnika dr Dragana Mikića i "Od partizanskog saniteta do sanitetske službe vojske 1941-1945.” penzionisanih generala dr Veljka Todorovića i dr Branislava Popovića.
 
U svom delu o zaraznim bolestima doktor Dragan Mikić, rođeni Vranjanac, dobitnik nagrade 31. januara i načelnik na Klinici za zarazne bolesti VMA u Beogradu opisuje epidemije koje su pretile srpskom življu  više nego oružani sukobi.
 
Autor je na originalan način opisao kako su naši lekari, pored naučnih i stručnih radova, pisali i istoriju.

Monografija dr Todorovića i dr Popovića prvenstveno je namenjena studentima medicinine, lekarima i bolničarima, kako se ne bi zaboravio značaj sanitetskih službi, koje su, spasavajući tuđe živote, rizikovali svoje.

Sala Doma Vojske bila je puna pre svega poštovaoca doktora Mikića, a tokom promocije priređen je i zanimljiv umetnički program, u kome su učestvovali prva truba sveta Ekrem Mamutović, virtouz na harmonici Slobodan Jovanović i učenici vranjske Gimnazije.

 

    

    

 

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: