SSSS: Nismo ŽUTI SINDIKAT

Lokalne vesti - Sreda 11.01.2017 - 11:36

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u Vranju reagovao je saopštenjem u kojem se demantuju tvrdnje predsednika sindikata „Sloga“ Željka Veselinovića da formiranje sindikalne organizacije u „Geox“-u predstavlja prevaru poslodavca.

Sindikati: Borba oko Sindikati: Borba oko "Geox"-a FOTO OK Radio

Željko Veselinović je prethodno za OK Radio izjavio da je ova organizacija u fabrici „Geox“ zapravo „žuti sindikat“, oformljen uz pomoć poslodavca, kako bi menadžment firme mogao da kaže da je sindikalno delovanje dozvoljeno.

SSSS u svom dopisu koji potpisuje predsednica Ružica Stošić, tvrdnje Veselinovića naziva proizvoljnim i netačnim.

- Očigledno je da je ovaj tekst Veselinovića usmeren na rušenje uspešnog poslovanja „Geox“-a kao i uspešnog delovanja Samostalnog sindikata.

Stiče se utisak da pomenuti gospodin preko radnika „Geox“-a ostvaruje svoj lični interes i promociju za svoju najavljenu kandidaturu za predsednika  Srbije.

Naša sindikalna organizacija je formirana isključivo u skladu sa odredbama statuta Saveza samostalnih sindikata Srbije, odredbama Zakona o radu i Ustava i nikako ne predstavlja „podmuklu prevaru menadžmenta fabrike“ niti je formirana od strane rukovodstva, kako to kaže Veselinović
– stoji u saopštenju.

Vranjski sindikalci navode da su aktivnosti na formiranju sindikata u „Geox“-u počele jula prošle godine zbog velikog interesovanja radnika za pristupanje Samostalnom sindikatu.

- Reprezentativnost sindikata ostvarena je ne za nekoliko dana, kako to navodi Veselinović, već je taj proces trajao skoro četiri meseca.

Ovaj period potvrđuje da upreduzeću ne postoji strahovlada, odnosno da su radnici slobodno po svojoj volji potpisivali pristupnice.

Podsećamo da su 4. novembra u prostorijama fabrike održani demokratski izbori između više kandidata, čime je zvanično formirana sindikalna organizacija
– navode iz Samostalnog sindikata.

Oni ističu da se ne bave radom i blaćenjem drugih sindikata već isključivo svojim programskim opredeljenjima i poštovanjem prava radnika na slobodno sindikalno opredeljivanje.

- Iz tih razloga navodimo da nikada nismo bili niti ćemo biti „žuti sindikat“ kako nas naziva Željko Veselinović.

Napominjemo da SSSS deluje već 113 godina i da se uvek u svom delovanju zalagao za poštovanje zakonitosti i prava radnika, kao i za uspešno poslovanje preduzeća, jer samo u uspešnom preduzeću mogu biti u potpunosti ostvarena prava radnika
– zaključuje se u saopštenju vranjskog Samostalnog sindikata.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: