STARI HOTEL VRAĆEN VLASNICIMA: Znali, a IZDAVALI TUĐE

Lokalne vesti - Sreda 16.08.2017 - 16:56

Pravosnažnim rešenjem Ministarstva finansija naslednicima Hristine Stojanović biće vraćena zgrada starog hotela Ugostiteljskog preduzeća u Vranju, piše Blic.

Stara zgrada hotela Vranje FOTO OK Radio Stara zgrada hotela Vranje FOTO OK Radio

Iako se ovakav rasplet očekivao, UP „Vranje“ izdalo je u zakup nekadašnju kafanu „Vranjski merak“ kao osnovu za diskoteku „Drama“ koja zauzima i novu baštu hotela, i lokal u kojem je ranije bila „Vojvođanska banka“.

Ispred Ministarstva privrede za ovaj posao bio je zadužen Zoran Velinović, pomoćnik graadonačelnika Vranja, koji je spona Grada, ministarstva i samog UP „Vranje“, koje je u stečaju sa diugom od oko 200 miliona dinara.
 
Komunističke vlasti Jugoslavije nacionalizovale su stari vranjski hotel (zgradu od ulaza u novi hotel pa do Pozorišta) 28. aprila 1948. godine.

Posle završenog postupka restitucije, piše Blic, građevina će biti vraćena Draganu Petroviću, Marku Saviću, Ireni Vučković i Aleksandru Avramoviću iz Beograda, kao i Aleksandru Petroviću iz Francuske. Oni su naslednici vlasnice oduzete nepokretne imovine.

Pomoćnik gradonačelnika Vranja Zoran Velinović rekao je za Blic da nasledici kojima je vraćena imovina još nisu uknjižili objekat na svoje ime.

Zgradu starog hotela, ukras ondašnje arhitekture, izgradio je 1892. godine donator i zadužbinar Janča Jovanović Baldžija.

Zgrada hotela bila je svojevremeno stecište političkog, kulturnog i javnog života starog Vranja.

Bogati trgovac Janča Jovanović Baldžija bio je predsednik opštine Vranje i poslanik u parlamentu Kraljevine Srbije.

OK RADIO, Blic

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: