Surdulica: BARJA ponovo na sceni

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.01.2016 - 01:12

Amatersko pozorište „Barja“ iz Surdulice obnovilo je rad nakon tri i po godine pauze, potvrdio je u razgovoru za OK Portal novinar i glumac Dragan Milošević.

Scena iz jedne od ranijih predstava; Foto: Barja FB Scena iz jedne od ranijih predstava; Foto: Barja FB

Glumci Danijela Momčilović i Dragan Milošević su pokrenuli inicijativu za obnavljanje rada pozorišta i ona je naišla na jednodušnu podršku i Surduličana i lokalne samouprave.

 

Ova uspešna amaterska družina je poslednju predstavu odigrala 2012. godine, a onda je usledila pauza u radu zbog nesuglasica sa Surduličkim kulturnim centrom, pod čijim su okrilјem radili.

„Barja“ je registrovano kao udruženje građana pod vođstvom ovo dvoje entuzijasta i ovih dana bi trebalo da se održi radni sastanak na kojem će biti utvrđeni prvi koraci u budućem radu.

Za probe predstava surdulički amateri će koristiti salu Doma kulture Alakince, koji se nalazi na samo dva kilometra od centra Surdulice, a za predstave im stoji na raspolaganju sala Centra kulture u Vladičinom Hanu.

 

Barja u svom sastavu ima i jednu celu glumačku porodicu. Danijela  Momčilović, po zanimanju učiteljica je glumica i sada predsednica Udruženja građana Barja. Njen suprug Vladica je takođe član glumačkog ansambla, a njihova starija ćerka je, pored svojih roditelja, najmlađi glumački izdanak porodice Momčilović.

 

Milošević kaže da se razmišlja o postavljanju komada “Radovan treći” Dušana Kovačevića, ali na „surdulički način“.

- To jeste krupan zalogaj, ali mislim da „Barja“ ima snage i glumački kadar koji to može da iznese - kaže Milošević.

Surdulički amateri su u dosadašnjem radu imali poprilično uspeha, a sa njima je kao glumac i reditelj sarađivao i Dragan Stanković iz vranjskog teatra.

Upravo je Stankovićeva postavka “Koštane” bila poslednja predstava koju su Surduličani izveli u Kuli na 54. protestnom festivalu najboljih amaterskih pozorišnih predstava Srbije 2012. godine.

 

Inače, pozorišni amaterizam u Surdulici ima višedecenijsku tradiciju.

 

Teatarski poslenici u ovom gradu su se nekada okupljali u okviru Kulturno-umetničkog društva "1. maj".

 

Od 2003. godine Surduličko amaterko pozorište nosi ime po Dušanu Cvetkoviću Barji, koji je u Surdulicu došao posle Drugog svetskog rata sa nekom partizanskom pozorišnom trupom i tu ostao.

 

Radio je u Vlasinskim hidroelektranama, a istovremeno je počeo da organizuje pozorišni život u gradu, režirajući i glumeći u predstavama.


 

  

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: