Sve što imate Nektar će da kupi

Lokalne vesti - Ponedeljak 20.04.2015 - 08:25

Vranje - Na teritoriji opštine Vladičin Han proizvede se manje od polovinu potrebnih količina voća za fabriku za proizvodnju koncentrata i kaše u tom gradu.

Nektar Vladicin Han - Foto/S.Obradovic- Ekapija Nektar Vladicin Han - Foto/S.Obradovic- Ekapija

Ta fabrika je u vlasništvu kompanije Nektar, a tokom nedavne posete Slobodana Raduna, vlasnika Nektara, sa opštinskim rukovodstvom i lokalnim voćarima razgovarano je o unapređenju saradnje.

Nektaru je godišnje potrebno oko 100.000 tona voća za preradu, a hanska opština trenutno ne podmiruje ni polovinu traženih količina, pa ono pristiže iz raznih krajeva Srbije, čak i iz Makedonije.

Pored prerade jabuke, koja čini oko 50 odsto ukupnog posla u fabrici, Nektar planira i da intenezivira otkup jagodičastog voća.

"U hanskoj opštini mogu da se proizvedu dovoljne količine, a orijentacija na jagodičasto voće put je ka dobrom profitu u odnosu na standardne kulture", kazao je Radun.

"Proizvođačima uvek nedostaju sredstva, a jedan od načina za njihovo obezbeđivanje su i programi evropskih fondova, te subvencije Ministarstva poljoprivrede: kroz bespovratna sredstva za nabavku sadnica, instaliranje protivgradnih mreža, ugradnju sistema za navodnjavanje... Tu su i bankarski krediti, na osnovu ugovora sa Nektarom, kao kupcem koji garantuje otkup", istakao je Radun.

On je podsetio na to da se u Vladičinom Hanu gradi novi pogon njegove kompanije, čija vrednost premašuje pet miliona evra, ali je obezbeđena podrška Evropske banke za obnovu i razvoj.

Večernje novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: