Svetski dan dece obolele od raka: Tamo gde je LJUBAV, počinje ŽIVOT

Lokalne vesti - Četvrtak 15.02.2018 - 13:26

U Vranju je, kao i u još četrdesetak gradova Srbije, u organizaciji Nacionalnog udruženja roditelj dece obolele od raka (NURDOR), obeležen 15. februar, Svetski dan dece obolele od raka.

Sveko dete ima pravo na najbolje lečenje i negu FOTO:D. Ristić/OK Radio Sveko dete ima pravo na najbolje lečenje i negu FOTO:D. Ristić/OK Radio

Ivana Smiljković je u ime NURDOR-a poručila da se ovim pruža podrška svim mališanima koji su trenutno na lečenju u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu.

- Hvala vam što ste tu i kako bismo se zajedno setili svih malih heroja koji, nažalost, više nisu fizički sa nama, ali čija je hrabra borba jedan od najvećih pokretača ovoga što radimo.

Hvala vam što ste prepoznali da ovo nije tema koja se tiče samo porodica u kojima dete oboli od kancera, već je tema koja se tiče svakoga od nas
– rekla je Ivana Smiljković.


Na skupu je istaknuto da još uvek nema objašnjenja zašto od najtežih oboljenja oboljevaju najmlađi.

Ali, medicina je poslednjih godina dosta napredovala, tako da je, ranim otkrivanjem i adekvatnom terapijom rak kod dece u 70 odsto slučajeva izlečiv.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je pozvao sve sugrađane i donatore da se priključe akciji kako bi najmlađi oboleli od najtežih bolesti imali adekvatnu negu.

- Nada, ljubav, humanost, solidarnost, podrška i pomoć moraju da budu prisutni.

Postoji izreka da, tamo gde je ljubav, počinje život; pokažimo tu ljubav da deca preskoče tu prepreku i krenu u novi život. Oni to zaslužuju – rekao je Milenković, podsećajući da Grad Vranje već dve godine uplaćuje sredstva na namenski načun za lečenje dece od najtežih bolesti.

U ime roditelja obolele dece prisutnima se obratila Miljana Tašković, koja je naglasila da su lepa reč, nega i nada važne isto toliko koliko i medicinska terapija.


- Nijedno dete ne sme da pati više od patnje koju nosi sama težina maligne bolesti.

Ono čemu nažalost svedočimo u našoj zemlji, jesu loši uslovi na dečjim odeljenjima, nedovoljna informisanost javnosti i visok nivo nerazumevanja u društvu.

NURDOR sa velikom posvećenošću radi na tome da se svi ovi faktori značajno poboljšaju, jer kako se odnosimo prema nezaštićenim i najslabijim članovima društva, takvi ćemo i sami postati
– rekla je Taškovićeva.

NURDOR svakodnevno radi na tome da svakom obolelom detetu u Srbiji bude omogućeno pravo na najbolje lečenje i negu, kao i sveobuhvatna praktična, emotivna i psihološka podrška porodici.

Ove godine se radi na projektu od nacionalnog značaja – završetak izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu, gde se kraj druge faze radova očekuje sredinom marta.

Svi dobrovoljni prilozi od ovogodišnje akcije u koju su se uključili i mnogobrojni preduzetnici i institucije iz Vranja, ićiće u fond za završetak izgradnje ovog odeljenja.

Na kraju akcije, tačno u 13 sati, svi prisutni su, simboličnim puštanjem balona u vazduh, data podrška mališanima koji se leče i u ime sećanja na one koji se, nažalost, nisu izborili sa bolešću.
 

    

    

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: