U GEOX-u uvedena radna subota

Lokalne vesti - Petak 09.09.2016 - 08:42

Rukovodstvo fabrike „Geox“ iz Vranja povukla je svoju prethodnu odluku o prekovremenom radu, zbog koje je u ponedeljak došlo do obustave rada i utvrdila samo obaveznu radnu subotu, što bi radnicima moralo da bude plaćeno, saznaje OK Radio.

Radnicima će subota biti plaćena po višoj tarifi? FOTO D. Ristić/OK Radio Radnicima će subota biti plaćena po višoj tarifi? FOTO D. Ristić/OK Radio

Nakon što je jedan broj radnika obustavio rad u ponedeljak nakon radnog vremena, rad u fabrici je u narednim danima normalizovan.

U međuvremenu je rukovodstvo „Geoxa“ povuklo prethodnu odluku o uvođenju prekovremenog radnog vremena od 1. septembra od jednog sata od ponedeljka do četvrtka i četiri sata u subotu, u periodu od 5. do 10. septembra, koja je i bila povod za obustavu rada, objavilo je Ministarstvo rada.

- Razlog za uvođenje prekovremenog rada je, prema navodima odgovornih, kašnjenje u ostvarivanju proizvodnog plana koje je prouzrokovano kašnjenjem dostave repromaterijala - navodi Ministarstvo.

Nadzorom je utvrđeno i da je poslodavac 6. septembra doneo novu odluku o prekovremenom radu, kojom je stavljena van snage prethodna odluka i utvrđena samo obavezna radna subota u trajanju od osam sati.

Ove navode je potvrdio i Inspektor rada Miletije Stojanović, ali nije želeo da daje bliže informacije o nalazima provera koje je ovih dana sprovodila inspekcija.

- To jeste tačno, ali je sva dokumentacija dostavljena Ministarstvu rada i oni su zaduženi za davanje bližih informacija – kaže Stojanović.

OK Radio nezvanično saznaje i da je Inspekcija rada u četvrtak u 14 sati imati novi vanredni nadzor u “Geoxu”.

Ružica Stošić, predsednica Saveza samostalnih sindikata u Vranju kaže za OK Radio da se po zakonu, prekovremeni rad plaća u iznosu od 26 odsto od osnovice.

- Subota je neradni dan i rad subotom mora da se plati po Zakonu o radu.

Ukoliko poslodavac to ne isplati, radnicima ostaje ostvarivanje prava preko suda
– navodi Stošićeva.

U međuvremenu, kako se saznaje, jedna od vođa štrajka, Gabrijela Krstić, nakon obustave rada je dobila otkaz.

Stošićeva kaže da očekuje posetu Krstićeve, nakon čega će moći više da kaže o narednim koracima.

- Kad proučim to šta joj piše u otkaznom rešenju, videćemo šta možemo dalje da preduzmemo – kaže Ružica Stošić.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: