U ime mira: Sećanje na 1.300 KAPLARA (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 15.11.2017 - 16:26

Povodom 16. novembra, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, otkriveno je spomen-obeležja u čast “1300 kaplara“ u istoimenoj kasarni u Vranju, u prisustvu visokih vojnih oficira, gradskog rukovodstva i predstavnika vojnih i boračkih udruženja.

General Simović i pukovnik Stopa otkrivaju znamenje FOTO: D. Ristić/OK Radio General Simović i pukovnik Stopa otkrivaju znamenje FOTO: D. Ristić/OK Radio

Spomen-obeležje na kome je urezan stih “Hej trubaču s bujne Drine, ded zatrubi zbor, nek odjeknu planine Cer i Suvobor”, svečano su otkrili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović i komandant 4. brigade pukovnik Slobodan Stopa.

 

Govoreći o junacima iz Velikog rata, pukovnik Slobodan Stopa je rekao da su sloboda i čast srpskog vojnika i naroda iz vremena Prvog svetskog rata uzdignuti na pijadestal onih koji se pamte.

 

- Ostaje nam obaveza da u sećanju držimo slavne pobede srpske vojske u istoriji ratovanja, kojih, na žalost, naš narod ima nemalo u svom nasleđu.

Stoga, srpski junaci zaslužuju da se podsećamo kako je svaki od njih postajao obrazac ponašanja jednog vojnika.

 

Ovim činom, u ime mira, evociramo uspomenu na 1.300 kaplara i podsećamo sebe i buduće generacije kako se na proverenim vrednostima iz prošlosti, uspešno može planirati budućnost – rekao je pukovnik Stopa.

 

Nakon generala Simovića i pukovnika Stope, vence i cveće na spomen-obeležje su položili i odali počast herojima Velikog rata funkcioneri lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, predstavnici Policijske uprave Vranje, članovi udruženja potomaka ratnika 1914-1918. godine, predstavnici SUBNOR-a i članovi udruženja vojnih penzionera.

 

Svečanost je završena počasnim plotunom koji je ispalio počasni vod 4. brigade.

 

1.300 kaplara je naziv za grupu đaka gimnazija i studenata koje je srpska Vrhovna komanda na samom početku poslala u oficirsku školu u Skoplju.

 

Kada je u jesen 1914. godine srpska vojska krenula u povlačenje, odlučeno je da svih 1.300 dobiju čin kaplara iako nisu u potpunosti završili obuku i kao pojačanje budu poslati na Kolubaru, gde je srpska vojska postigla veliku pobedu.

 

Na putu iz Skoplja za Kolubaru, voz sa 1.300 kaplara se zaustavio u Vranju, gde su boravili neko vreme.

 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: