U Vranju od srca UMIRE 60 odsto ljudi! (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 29.09.2016 - 22:33

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca, Zavod za javno zdravlje zdravlje Vranje, Centar za prevenciju Doma zdravlja, Crveni krst i Medicinska škola „Dr Isabel Emsli Haton” u četvrtak tačno u podne su u pešačkoj zoni organizovali zajedničku akciju.

Uspela ulična akcija FOTO D. Ristić/OK Radio Uspela ulična akcija FOTO D. Ristić/OK Radio

Оvе gоdinе Svеtsкi dаn srcа оbеlеžаvа sе pоd slоgаnоm „Osnažite svoj život“.

Bolesti srca i krvnih sudova su odgovorne za 17,3 miliona preranih smrti u svetu a mnoge kardiovaskularne bolesti se mogu sprečiti eliminacijom faktora rizika kao što su upotreba duvana, nepravilna ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Građani su imali priliku da provere svoj krvni pritisak, nivo šećera u krvi i  dobiju savet za unapređenje sopstvenog zdravlja.

Takođe, deljen je i edukativni materijal sa zdravstveno vaspitnim sadržajem.

Volonteri Crvenog krsta Vranje i učenici Medicinske škole u  toku akcije  izveli su javni čas pružanja prve pomoći kod srčanog udara uz učešće ekipe Hitne pomoći Doma zdravlja Vranje.  

U Pčinjskom okrugu u 2014. godini od bolesti srca i krvnih sudova umrlo je 1.328 osoba, što predstavlja 58,7 odsto svih umrlih, kaže dr Marija Nakić, specijalista socijalne medicine ZZJZ Vranje.

- Iako je stopa obolevanja od ovih bolesti u okrugu bila niža nego na nivou Srbije, stopa smrtnosti je bila viša.

S obzirom da su dobro poznati faktori rizika za oboljevanje od srčanih bolesti, primenom odgovarajućih mera i promenom životnih navika vezanih za pušenje, ishranu i fizičke aktivnosti može da se smanji broj obolelih.

Blagovremenom dijagnostikom i pravovremenom terapijom moguće je smanjiti i stopu smrtnosti
– navodi Nakićeva.

Doktor Mladen Kostić kaže za OK Radio kaže da je Crveni krst u saradnji sa partnerskim organizacijama izašao na gradsko šetalište da pokaže akcije koje se odnose na pružanje pomoći obolelima od bolesti srca, ali i da promoviše zdrave stilove života.

- Ljudi moraju da vode računa o svom zdravlju i apelujemo na sve sugrađane da povedu računa o tome.

Angažovanjem naših mladih volontera i učenika osnovnih škola, želeli smo da najmlađi starijima ukažu na značaj očuvanja zdravlja srca.

Meni je puno srce kada vidim ovako angažovanje mladih u ovako velikoj akciji
– kaže dr Kostić.

U akciji su učestvovali i plesna škola „Top dance“ i Skijaški klub „Besna kobila”.

Akciju su podržali i Planinarsko društvo “Železničar 2006”, Omladinski savez grada Vranja, Osnovna škola „Vuk Karadžić“, Sportska hala, Društvo za borbu protiv dijabetesa i drugi.
 

    

    

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: