U Vranju otvorena SIGURNA KUĆA (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 19.03.2015 - 17:14

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi u četvrtak je zvanično otvorio "sigurnu kuću" nadomak Vranja, za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja.

U objekat je uloženo preko 200.000 USD foto A. Stojković U objekat je uloženo preko 200.000 USD foto A. Stojković

U izgradnju “sigurne kuće” Evropska komanda američke vojske, preko Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD uložila je 213.000 dolara.

Radovi na izgradnji počeli su u avgustu 2014. i tekli su pod nadzorom inženjerskog korpusa američke vojske.

"Sigurna kuća" ima kapacitet da pruži utočište za 25 žrtava porodičnog nasilja iz Pčinjskog okruga.

Projekat je sproveden u partnerstvu sa Fondom B92, kao deo nacionalne kampanje preduzete u cilju da se podigne svest javnosti o problemu porodičnog nasilja i da se obezbede sigurne kuće za žrtve.

Grad Vranje je obezbedio lokaciju, sve potrebne komunalne priključke i zaposlene u “sigurnoj kući”, a Fond B92 je pronašao donatore koji su opremili objekat.

– Za koji dan ova kuća počinje da radi. Ovim objektom proširujemo plan socijalne zaštite na teritoriji grada.

Definitivno smo “sigurnom kućom” postavili standard ostalim lokalnim samoupravama.

Dobar posao biće ako ova kuća radi, a bude prazna. To je cela suština ove priče – rekao je gradonačelnik Vranja Zoran Antić na otvaranju.

Projekat predstavlja izuzetan primer saradnje između vlasti, nevladinih organizacija i privatnog sektora koji su se udružili na lokalnom nivou u borbi protiv ozbiljnog globalnog problema kakav je porodično nasilje, saopšteno je iz Ambasade SAD.

– Slažem se sa gradonačelnikom da bi bilo dobro da u ovoj kući nema žena. Sa druge strane, zadovoljan sam što je ova zgrada veoma kvalitetno izgrađena i što postoji.

Bez partnerstva sa Fondom B92 i lokalnom samoupravom, ove kuće ne bi ni bilo. Primetio sam da se tokom izgradnje ovog objekta dosta vodilo računa i o zaštiti životne sredine i zbog toga mi je veoma drago.

Kotao za grejanje koristi pelet, a uskoro će i topla voda biti dopremljena iz obližnjih izvora vrele vode.

Dakle, spoj lepog i korisnog i činjenica je da ovaj grad vodi računa i o zaštiti prirode – kazao je ambasador Kirbi.

Otvaranju “sigurne kuće” kod Vranja prisustvovao je i direktor Fonda B92 Veran Matić. Objekat se prostire na oko 300 metara kvadratnih.

Inače, do sada su žrtve porodičnog nasilja, žene i deca, zbrinjavani u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite u Vranju. Samo u prošloj godini ukupno je smeštena 81 osoba.

Od toga, 43 bile su žene, a 37 njih deca.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković
 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: