Ubijen ORAO zaštićen ZAKONOM

Lokalne vesti - Utorak 13.06.2017 - 15:09

Orao mišar, pripadnik zakonom zaštićene životinjske vrste, nađen je u utorak ubijen i obešen na putu koji od Vranja vodi prema Vlasu.

Orao na znaku prema Drenovcu FOTO amaterski snimak Orao na znaku prema Drenovcu FOTO amaterski snimak

Ova, kod nas ugrožena životinja, nađena je ubijena i to u trenutku kada je ulovila zmiju, nakon čega je obešena o saobraćajno ogledalo na putu kod sela Drenovac.

Ovaj apsolutno nerazuman čin primer je bahatosti pojedinaca, koji ne shvataju da ovakvim postupcima vrše poremećaj balansa u prirodi, koji indirektno ugrožava i ljude, kaže za OK Radio Vladica Stanković iz udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana.

- Radi se o pripadniku vrste orao mišar, koji se, kako mu samo ime kaže, hrani glodarima.

Međutim, on se povremeno hrani i zmijama, što se vidi u ovom konkretnom primeru
– kaže Stanković.

U svakom slučaju, radi se o, ne samo ugroženoj životinjskoj vrsti, već i o vrlo korisnoj životinji.

- Ova vrsta ima svoje značajno mesto u prirodnom lancu ishrane, jer se hrani štetnim glodarima, a povremeno i zmijama.

On je njihov prirodni predator, pa smanjenje broja ovih ptica uslovljava i masovnu pojavu zmija, čega smo svedoci poslednjih nedelja
– pojašnjava Stanković.

On apeluje na savest ljudi ovog kraja da nikako ne ubijaju, kako ptice, tako ni zmije, jer je njihova uloga veoma značajna u lancu ishrane, čime se čuva ravnoteža u prirodi.

Kada se poremeti ova ravnoteža, posledice trpe i ljudi, zaključuje Vladica Stanković i dodaje da bi u ovom slučaju trebalo da reaguju nadležni organi, jer se radi o krivičnom delu.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: