Uručenjem nagrade Saviću završena BORINA NEDELJA (FOTO)

Lokalne vesti - Sreda 30.03.2016 - 08:46

Dodelom nagrade "Borisav Stanković" Milisavu Saviću, u Vranju je završena ovogodišnja 50. po redu "Borina nedelja".

Milisav Savić 25. dobitnik nagrade Milisav Savić 25. dobitnik nagrade

Milisav Savić je 25. po redu dobitnik nagrade "Borisav Stanković" za najbolju knjigu proze u godini kada se obeležava 140 godina od rođenja velikog pisca.

Žiri u sastavu Goran Maksimović, Milo Lompar i Slađana Jaćimović je jednoglasno dodelio Saviću nagradu za roman "La sans pareille – ljubavni roman sa dodacima".

Govoreći o knjizi, predsednik žirija Goran Maksimović je rekao da Milisav Savić ima značajan autorski opus, koji ga reprezentuje kao jednog od vodećih pisaca savremene srpske književnosti.

- Savić je već više od četiri decenije prisutan na književnoj sceni i za to vreme je neprestano menjao književne postupke i pomerao poetičke granice.

U ovom romanu, zaplet je veoma jednostavan, ali su sve druge dimenzije dela višeznačne, slojevite i zapletene na različite načine, tako da čitaoca teraju da pažljivo čita i prati sve niti koje se odvijaju u tekstu
– istakao je Maksimović.

Nenad Šaponja, urednik u izdavačkoj kući "Agora", koja je objavila knjigu "La sans pareille", svrstao je Savića, zajedno sa Vidosavom Stevanovićem i Miroslavom Josićem Višnjićem u grupu najautentičnijih sledbenika Bore Stankovića.

- Milisav pokušava da bude drugačiji i da ode od Bore, ali ne uspeva.

On je išao u raznim pravcima, ali je uvek uspevao da ispriča pravu priču i to je suština.

Ovaj roman je priča o skrivanju, o identitetu, o onome što čovek može da bude, ali kada vas uvuče u sebe kao crna rupa, vi vidite da je to mnoštvo priča
- rekao je Šaponja.

Zahvaljujući se na priznanju, Milisav Savić je priznao da je jako lep osećaj doboiti nagradu koja nosi ime Borisava Stankovića.

- Iako vanserijska književna pojava, Bora je pisac sa najmanje epigona.

Njegov stil bilo je teško imitirati, jer on nije pisao, već se davio, gušio i grcao u rečima.

Bora nije mnogo držao do književnih tehnika i u njegovom slučaju izuzetan dar odigrao je presudnu ulogu, tako da je sa Lazom Kostićem, Bora jedan od naših poslednjih književnih genija
– ocenio je Savić.

 

Pored nagrade za najbolju knjigu proze, dodeljena je i povelja "Borisav Stanković" za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Bore Stankovića.

Dobitnik povelje je Aleksandar Jovanović, dugogodišnji član i doskorašnji predsednik žirija za dodelu "Borine nagrade".

Još jedna nagrada u godini jubileja, "Borin pečat" pripala je vladici vranjskom Pahomiju za izuzetan doprinos i jačanju ugleda "Borine nedelje".

Finalnoj večeri 50. "Borine nedelje" po tradiciji su prisustvovali i studenti Filozofskog fakulteta iz Niša i Učiteljskog fakulteta iz Beograda.

 

    

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: