VJT: Uspešna godina u v.d. stanju

Lokalne vesti - Petak 20.01.2017 - 12:46

Rad Višeg javnog tužilaštva u Vranju ocenjen je kao dobar od strane Apelacionog tužilaštva u Nišu, naglasila je Danijela Trajković, viši javni tužilac, sumirajući rezultate rada u prethodnoj godini.

Tužioci na visini zadatka. Foto: S.Tasić/OK Radio Tužioci na visini zadatka. Foto: S.Tasić/OK Radio

Ona je podsetila da je u VJT još uvek v.d. stanje, jer je postupak izbora tužioca u toku, predlozi Državnog Veća tužioca su dati Vladi, i ona ima mogućnosti da prihvati te predloge i predloži Skupštini izbor tužioca, ili da vrati na dopunu i na ponovno odlučivanje.

- Nadam se da će to biti rešeno u 2017. godini, kako bi tužilaštvo moglo da radi punim kapacitetom.

Kao neko ko po zakonu vrši kontrolu rada područnih tužilaštava, iskoristiću priliku da zamolim građane da imaju razumevanje kada se pritužuju i podnose predstavke na rad naših kolega, a iz razloga ne da opravdavam njihovo nepostupanje, nego što se novom ulogom tužilaštava, koji sada vode tužilačku istragu, odlučujemo po prigovorima na odbačaje, se utrostručio obim posla.

Novom sistemacijom broj izvršioca javnotužilačke funkcije, umesto da se povećava, on se smanjio, pri čemu nam se smanjio i broj zaposlenih lica koji bi trebalo da prate rad svakog zamenika.

Nastojali smo da sa postojećim kapacitetom efikasno odrađujemo svaki predmet, tako da možda u nekim slučajevima nije bilo blagovremenosti ili odlučivanja u razumnom roku, pa sam često konstatovala da su predstavke građana osnovane i nalagala mere nižim tužilaštvim
- kaže Trajkovićeva.

Ona je na godišnjoj koferenciji Višeg javnog tužilaštva u Vranju, Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju i Osnovnog javnog tužilaštva u Vladičinom Hanu,  podsetila da je rad ove institucije kontrolisan od viših instanci i da je ocenjen kao uspešan.

- Rad VJT i osnovnih tužilaštava je ocenjen kao dobar od strane Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu. Ni u jednom zapisniku nije bilo knstatovano da je biklo nezakonitih odluka, bile su neke primedbe tehničkog karaktera, nego suštinske.

Kao više tužilaštvo radili smo kontrolu nižih  tužilaštava, i gde god smo smatrali da je bilo propusta ukazivali smo da se to više ne čini, ili da se takve odluke stave van snage
- navodi Trajkovićeva.

Trajkovićeva je u prilog tvrdnji  o radu VJT navela i da je broj krivičnih prijava u protekloj godini protiv punoletnih izvršioca iznosio 169.

Ukupno su optužena 62 lica, a odbačene su 94 krivične prijave. Vođeno je istraga protiv 58 lica, a iz 2015. godine je preneto 60 nerešenih istraga.

Što se tiče strukture krivičnih prijava najviše ih je bilo za neovlašćenu proizvodnju i promet opojnih droga i to 33,  za uživanje opojnih droga tri lica, za zloputrebu službenog položaja protiv 21 lica i zloupotreba odgovornog lica 19.

Najviše je bilo ipak prijava za kršenje zakona od strane sudija i zamenika javnih tužioca i tužioca i to ukupno 54.
 

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: