Vranje obeležilo jubilej i oslobođenje

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.09.2014 - 08:31

Vranje je obeležilo 7.septembar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Održana je svečana sednica Skupštine grada, na kojoj se prisutnim zvanicama obratio predsednik lokalnog parlamenta dr Slobodan Stamenković.

- Obeležavanjem značajnih istorijskih datuma čuvamo od zaborava vrednosti borbe i žrtve našeg naroda. Iz vranjskog kraja u rat je otišlo preko 12.000 boraca.

S pijetetom se sećamo onih koji su dali svoje živote da bismo mi danas živeli u slobodi - istakao je Stamenković.

 Odluku o dodeli Javnog priznanja ,”7.septembar” pročitao je Siniša Mitić, predsednik Komisije za mandatno-imunitetska i administrativna pitanja i izbor i imenovanja.

Ovogodišnji dobitnik je Gradski odbor SUBNOR-a, a u ime ove organizacije  priznanje je  uručeno predsedniku Božidaru Iliću.

Ilić je rekao da će SUBNOR u narednom periodu raditi još intenzivnije i da će nastaviti sa istraživanjima, kako bi svaki pisani trag o borbama i poginulima sačuvali od zaborava.

Nakon toga, ispred Spomenika oslobodiocima odata je pošta poginulima, a venac u ime Vlade Srbije položio je ministar Aleksandar Antić. Rukovodstvo grada organizovalo je i prijem za članove SUBNOR-a.

Čestitajući Vranjancima jubilej, 70.godina oslobođenja od fašizma, gradonačelnik Zoran Antić je istakao da je 7.septembar dan kada sa ponosom slavimo našu bogatu i slavnu prošlost, običaje, kulturu i slobodarsku tradiciju.

U ime Vlade Srbije svim građanima Vranja praznik je čestitao i ministar Aleksandar Antić.

- Država ima posebno poštovanje prema Vranju jer kad  se branila sloboda jug Srbije je dao najveće žrtve.

Svrstani smo u herojski narod i siguran sam da rata nikada više neće biti. Mi smo ponosan, evropski narod i imamo puno pravo da budemo ravnopravni sa svima. Vlada Srbije je rešena da to i ispuni -  istakao je ministar Antić.

Gradonačelnik Zoran Antić prvi put je uručio grb grada Gradskom odboru SUBNOR-a.
 
Na svečanoj akademiji nastupio je i umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića, a učestvovali su i vokalni solisti Danka Stojiljković i Dejan Pešić.

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: