Vranje: Polovini zgrada preti PRINUDNA UPRAVA

Lokalne vesti - Četvrtak 08.02.2018 - 12:26

Zakonsku obavezu upisivanja u Registar stambenih zajednica nisu ispoštovali stanari više od 50 odsto stambenih zgrada na teritoriji Vranja, usled čega su im uručene opomene.

Sve manje vremena za registraciju FOTO: D. Ristić/OK Radio Sve manje vremena za registraciju FOTO: D. Ristić/OK Radio

Stanari stambenih zgrada u celoj Srbiji su imali rok od šest meseci da ispune ovu obavezu prema novom Zakonu o stanovanju, a taj rok je istekao 12. decembra prošle godine.

Prema raspoloživim podacima, u Registar stambenih zajednica, koji vodi Gradska uprava u Vranju, upisano je tek njih 87, što je manje od polovine broja od 210 stambenih zgrada koliko ih je u Vranju.

Nakon isteka zakonskog roka, predviđeno je da inspekcijski organi krenu u akciju kako bi se najpre utvrdilo činjenično stanje.

Rad Komunalne inspekcije po ovom pitanju se odvija u nekoliko faza, a prva predviđa obilazak stambenih zajednica, kaže za OK Radio načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Boban Antanasijević.

- Mi smo obišli sve stambene zgrade na teritoriji Vranja i načinjeni su zapisnici u kojima je konstatovano koje od njih nisu upisane u registar.

U svima od njih je vidno istaknut zapisnik i obaveštenje da imaju rok od 40 dana da izvrše tu svoju obavezu
– kaže Antanasijević.

Tokom narednih dana ovaj rok počinje da ističe, pa će inspekcija nastaviti sa proverama.

Stambene zajednice koje ni u tom roku ne izvrše registraciju, dobiće od inspekcije rešenja u kojima će, po Zakonu o upravnom postupku, dobiti rok od samo 15 dana.

- Ukoliko ni tada ne izvrše upis u registar, u tim stambenim zajednicama će biti uvedene upravne mere, što znači da će im lokalna samouprava imenovati profesionalnog upravnika – pojašnjava Antanasijević.

To praktično znači prinudnu upravu iz redova ljudi koji su prošli obuku Privredne komore i stekli zvanje profesionalni upravnika zgrada.

Njihov rad će, naravno, plaćati stanari, a minimalna tarifa prema odluci Gradskog veća iznosi 180 dinara mesečno za stan ili poslovni prostor i 30 dinara za garažu, garažni boks ili garažno mesto.

Za upis u Registar stambenih zajednica popunjuje se prijava i plaćaju takse za donošenje rešenja o registraciji stambene jedinice i za usluge vođenja jedinstvene evidencije stambenih jedinica, obe u iznosu od po 300 dinara.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: