VRANJE: Rampa za PETORICU NASILNIKA

Lokalne vesti - Četvrtak 08.06.2017 - 10:30

Za samo nedelju dana primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji je uveo hitne mere udaljavanja nasilnika, nadležne institucije na području Vranja reagovale su u pet slučajeva.

Ilustracija FOTO Shutterstock Ilustracija FOTO Shutterstock

Milica Petković, vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca, kaže da  je tužilaštvo po prijemu informacija od strane policije, u tri predmeta izreklo privremenu meru zabrane da nasilnik kontaktira sa žrtvom, a u dva slučaja su izrečene privremene i mere iseljenja iz stana.

Nasilnici sami nalaze smeštaj gde će otići nakon udaljenja od žrtve.

Nije obaveza ni policije ni tužilaštva da im obezbedi smeštaj nakon udaljenja iz zajedničkog stana.

Sud je u četiri predmeta već postupio i usvojio predlog za produženje mera udaljenja, koje traju do 30 dana.

Jedan predmet je od srede i sud će verovatno u toku dana odlučiti i o njemu
- navodi Petkovićeva.

Ona dodaje i da  su četiri nasilnika prema kojima su izrečene mere na osnovu primene novog zakona, sa teritorije Vranja, dok je jedan iz okoline Trgovišta.

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, između ostalog, predviđa i zabranu prilaska žrtvi kao i profesionalno - disciplinsku odgovornost za službenike koji ne budu postupali u skladu sa njim.

Danijela Trajković, viši javni tužilac u Vranju, pojašnjava da je cilj ovog zakona da se na jedan opšti i jedinstven način uredi organizacija i postupanje državnih organa i ustanova, da bi se sprečuilo nasilje u porodici i obezbedila podrška žrtvama nasilja.

- Sem krivičnih dela koja se odnose na nasilje u porodici, ovaj zakon se odnosi i na  određena druga krivična dela sa elementima nasilja, kao što su proganjanje, silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad detetom, za nedozvolenje polne radnje, polno uznemiravanje

Prema ovom zakonu, policija, tužilaštva, sudovi i centri za socijalni rad bili su dužni da odrede lica koja će postupati po njemu.

Sva ta lica su prošla specijalizovanu obuku za te poslove.

Sada smo na pragu primene ovog zakona i već imamo nekoliko slučajeva njegove primene na našem području
- kaže Trajkovićeva.

Po novom zakonu, policajac koji je zadužen za postupanje u primeni ovog zakona, kada dođe do slučaja prijave nasilja, vrši procenu rizika da li je žrtva u određenom nebezbednom stanju i na osnovu toga ima pravo da preduzme određenje hitne mere, kao što je privremeno udaljenje iz stana i kontaktiranja sa žrtvom.   
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: