VRANJE: Smanjen broj nezaposlenih!

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.07.2016 - 12:12

Prema statističkim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), za poslednje dve godine u Vranju je smanjen broj nezaposlenih za 1.200 lica, a u okrugu je taj broj manji za oko 2.500 osoba.

Sedište NSZ-a u Vranju FOTO OK Radio Sedište NSZ-a u Vranju FOTO OK Radio

Prema poslednjim podacima NSZ, na evidenciji Filijale Vranje trenutno ima 26.462 nezaposlena lica i to na nivou Pčinjskog okruga, a za Grad Vranje broj nezaposlenih je 8.175.

Ukupan broj nezaposlenih lica na evidenciji NSZ u Vranju u istom periodu pre dve godine, tačnije u julu 2014. godine bio je 28.973, a za grad Vranje 9.376 lica.

Statistika pokazuje da je u poslednje dve godine došlo do smanjenja nezaposlenih lica za 2.511 na teritoriji koju pokriva filijala Vranje, a na nivou Grada smanjen je broj za 1.201 lice.

Iz vranjske filijale NSZ kažu da je do rezultata došlo sprovođenjem mera zapošljavanja od strane države i aktivnostima ove institucije.

To su pre svega subvencije za nova radna mesta, poreske olakšice i pojačana inspekcijska kontrola radi sprečavanja rada na „crno“.

NSZ i dalje sprovodi mere politike zapošljavanja u koje spadaju subvencije za otvaranje novih radnih mesta za kategorije teže zapošljivih lica, samozapošljavanje, stručna praksa, obuke, sajmovi zapošljavanja, kao i stručna i profesionalna podrška NSZ poslodavcima iz privatnog sektora i obostrana stalna saradnja.

U prethodnom periodu veliki broj radnika se našlo na evidenciji vranjske filijale NSZ po osnovu rešavanja viška zaposlenih iz državnih firmi kao što su “Jumko” (519 lica), “Simpo” (1.589) i “Zavarivač” (207).

Među nezaposlenima u Vranju najbrojniji su diplomirani ekonomisti, profesori razredne nastave, diplomirani pravnici, automehaničari, prodavci, kao i lica bez kvalifikacija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: