VRANJE: Trinaestoro prekobrojnih radnika u Osnovnom sudu

Lokalne vesti - Četvrtak 25.02.2016 - 10:34

U sklopu državnih mera za smanjenje broja radnika u javnoj upravi, Osnovni sud u Vranju mogao bi uskoro da ostane bez trinaestoro zaposlenih.

U problemu zaposleni na određenovreme; Foto: D. Dimić U problemu zaposleni na određenovreme; Foto: D. Dimić

Država je poslednjom odlukom ovom sudu dozvolila kvotu od 82 zaposlena u administraciji, što je za trinaest manje od brojke koju je sud predvideo poslednjom sistematizacijom radnih mesta, a za 25 manje u odnosu na broj radnih mesta koji je bio predviđen aktom o sistematizaciji za 2013. godinu, otkriva predsednik ovog suda Stojadin Stanković.

- Zbog toga bismo mogli da se suočimo sa ozbiljnim problemima u radu. Naše je stanovnište da mi zapravo nemamo višak radnika, čak nam u pojedinim organizacionim celinama nedostaju.

Recimo, konkretno u četiri pisarnice imali smo ukupno po sistematizaciji jedanaest upisničara, zapravo deset jer je jedan otišao u penziju, a nije nam dozvoljena dopuna.

A, recimo, samo pisarnica za parničnu materiju treba da prati obim poslova četrnaestoro sudija. Po novom, imaćemo 9 upisničara, što znači otprilike nešto više od dva izvršioca na četiri pisarnice u momentu kada imamo preko 40.000 predmeta u radu. To je premalo
- konstatuje Stanković.

Intencija je, što se sudstva tiče, da svi koji su u stalnom radnom odnosu ne ostanu bez posla. U problemu su, međutim, kadrovi angažovani na određeno vreme.
 
- Godinama unazad imamo slučajeve da ljudi odlaze u penziju, a mi problem premostimo tako što dobijemo odobrenje da zaposlimo zamenu, ali na određeno vreme, iako su ta mesta bila sistematizovana.

Najupečatljiviji je primer da po kvoti imamo 27 sudija, a samo 21 odobrenog zapisničara-daktilografa. A zapisničari stalno rade sa sudijama.

Ovo je prvi stepen i po pravilu bi svaki sudija trebao da ima „svog“ zapisničara jer on sa njim radi non-stop. Kako sada objasniti kolegama sudijama da će recimo tri dana imati zapisničara, a potom dva dana neće i slično
- upitno će Stanković.

Smanjenje ljudstva u sudovima dolazi u ne baš povoljnom momentu po lokalno pravosuđe.

Osnovni sud, osim što ima preko 40.000 predmeta u radu, još uvek čeka da se popune četiri sudijska mesta i trenutno radi sa 23 (zajedno sa predsednikom suda) od 27 predviđenih sudija.

I tu je izmenom odluke o broju sudija došlo do smanjenja broja sudija za jednog u odnosu na prethodne godine, dok se istovremeno broj novoprimljenih predmeta povećava, pogotovo u izvršnoj materiji.

Imena četvoro kandidata za popunu upražnjenih sudijskih mesta otišla su nedavno iz Visokog saveta sudstva u Narodnu skupštinu Srbije na izglasavanje, ali o tom predlogu se poslanici još nisu izjašnjavali.

Dejan Dimić
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: