Vranju kec iz antikorupcije

Lokalne vesti - Sreda 15.05.2013 - 12:22

Biro za društvena istraživanja iz Beograda je u godišnjem izveštaju o napretku borbe protiv korupcije gradova i opština, Vranje ocenio sa jedan plus na skali od 0 do 4.

Antikorupcija (samoposteno.rs) Antikorupcija (samoposteno.rs)

Vranje je tako jedva dobio prelaznu ocenu jer je, kako stoji u obrazloženju Biroa, ovde samo napravljena radna grupa za formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), ali još uvek na Skupštini nije usvojena odluka o formiranju tog nezavisnog gradskog tela.

Član radne grupe Lokalnog plana borbe protiv korupcije (LBPK) Miloš Antanasijević za OK Radio kaže da je predlog za formiranje LAF prošao na sednici Gradskog veća, ali da je neizvesno kada će cela stvar biti izglasana na Skupštini.

– Novo radno telo osmišljeno je za praćenje nivoa korupcije, i to će biti nezavisna služba koja će nadgledati rad javnih preduzeća i ustanova i dodeljivaće diplome za najvećeg borca protiv korupcije u gradu, ali i najvećeg korupcionaša.

Telo će biti sastavljeno od ljudi iz Gradske uprave i privrednika sa strane – kaže Antanasijević.

Prema izveštaju Biroa za društvena istraživanja, Bujanovac je po pitanju borbe protiv korupcije napredniji od Vranja i ocenjen je sa 2-, jer je u tamo još aprilu prošle godine usvojen LPBK.

Inače, Biro za društvena istraživanja je organizacija koja je u 13 lokalnih samouprava inicirala izradu lokalnih planova za borbu protiv korupcije, od kojih su u četiri stvoreni uslovi za primenu.

Na osnovu rezultata izveštaja konstatuje se da je u posmatranim gradovima došlo do napretka u uspostavljanju sistema za borbu protiv korupcije kao obavezu koju je trebalo da sprovedu sve lokalne samouprave prema Akcionom planu za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije iz 2006. godine.


 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: