VRH SPC na slavi vladike PAHOMIJA

Lokalne vesti - Sreda 04.01.2017 - 09:08

Veliki broj najvažnijih vladika SPC-a prisustvovao je u Vranju obeležavanju krsne slave vladike vranjskog Pahomija, Svetog Ignjatija Bogonosca, koja se slavi 1. i 2. januara.

Detalj sa svečanosti FOTO Eparhija vranjska Detalj sa svečanosti FOTO Eparhija vranjska

Za zaslug, kako bi se to u Vranju reklo, praznično bdenije pred slavu služio je episkop frankfurtski i cele Nemačke Sergije, u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju.

Na bdeniju su bili i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i arhijereji banatski Nikanor, kruševački David i vranjski Pahomije.

Na sam dan slave liturgiju je služio arhiepiskop ohridski i mitropolit skopski Jovan, uz sasluženje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i arhijereja banatskog Nikanora, šumadijskog Jovana, bregalničkog Marka, kruševačkog Davida, frankfurtskog i cele Nemačke  Sergija i vranjskog Pahomija.

Nakon pročitanog jevanđelja, prazničnu besedu govorio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Slavski kolač i žito blagosiljao je episkop banatski Nikanor, koji se takođe obratio prisutnim vernicima i domaćinu čestitao krsnu slavu.

Obeležavanju krsne slave episkopa Pahomija prisustvovao je i Marko Nikolić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije.

Kako prenosi sajt eparhije, događaj su svojim nastupom uveličale i monahinje iz manastira  Prohor Pčinjski, te manastira u Gornjem Žapskom i Lepčincu, kao i učenici veronauke iz Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju.

Iza toga u crkvenoj opštini Vranje priređena je trpeza ljubavi, na kojoj je govorio arhiepiskop ohridski  Jovan, a aparhiju vranjsku posetio je i episkop braničevski Ignjatije.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: