Za Zone ima, al zato za BORU NEMA!

Lokalne vesti - Sreda 08.02.2017 - 10:48

Muzej kuća Bore Stankovića ušla je na poduži spisak institucija kulture u Vranju koje treba rekonstruisati, a para potrebnih za taj posao Grad ne može da izdvoji.

Borina rodna kuća popravljana pre 51 godinu FOTO OK Radio Borina rodna kuća popravljana pre 51 godinu FOTO OK Radio

Na ovom spisku se još nalaze i zgrada Selamluka, u kojoj je smešten Narodni muzej, zgrada Amama, kao i Haremluk, koji je po svemu poseban slučaj i nalazi se u vlasništvu Republičke agencije za imovinu.

Kuća Bore Stankovića je podignuta 1855. godine, a njena konzervacija i restauracija je izvedena 1966. godine, nakon čega je, godinu dana kasnije, otvorena za posetioce kao muzej.

Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja u Vranju u čijoj nadležnosti se nalazi Muzej kuća Bore Stankovića, kaže za OK Radio da se para našlo tek za projekat rekonstrukcije, ali ne i za samu rekonstrukciju.

Međutim, ni posao sa projektom ne ide potrebnom dinamikom.

- Budžetom su predviđena sredstva za projekat sanacije, koji bi trebalo da uradi Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kao jedina ovlašćena institucija za ovaj deo Srbije.

Međutim, oni su nešto u poslednje vreme prebukirani, tako da se još uvek čeka na izradu projekta.

Ne mogu da kažem koliko će to koštati, ali neka okvirna cifra bi trebalo da bude blizu sume koju smo platili 2014. godine za projekat rekonstrukcije zgrade muzeja, a to je oko 300.000 dinara.

Novac za rekonstrukciju muzej kuće ćemo morati da tražimo preko projekata Ministarstva kulture
– kaže Stamenković.

Što se tiče zgrade Selamluka, ona već duže vreme čeka na treću, najvažniju fazu rekonstrukcije, za šta se novac takođe očekuje iz Ministarstva kulture.

- To nam je sada prioritet, a zbog novih zakonskih rešenja moramo da dorađujemo projekat, što sve iziskuje i vremena i para.

Grad je trenutno fokusiran na izgradnju zgrade pozorišta, a mi, ostale institucije kulture, koliko dobijemo
– navodi Stamenković.

Sva sredstva na namenskom računu za izgradnju pozorišta usmerena su na dekontaminaciju zgrade, za šta su uplaćena i sredstva iz republičkog transfera poslednjih dana prošle godine.

Zanimljivo je, međutim, da su čelnici lokalne samouprave iz lokalnog budžeta letos izdvojili 2,5 miliona dinara kao podršku Grada snimanju filma „Vrati se Zone“, čije su neke od scena snimane upravo u kući Bore Stankovića.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: