Zmija ušla u auto, vadili je dva sata! (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 23.07.2015 - 14:28

Posle dva sata mukotrpne borbe sa zmijom, smuk dužine oko metar i po izvađen je iz automobila u mehaničarskoj radionici u Vranju.

smuk se zavukao iznad rezervoara FOTO: OK Radio/ A. Stojkovic smuk se zavukao iznad rezervoara FOTO: OK Radio/ A. Stojkovic

Neko od prolaznika video je u četvrtak ujutru rep zmije na auspuhu parkiranog automobila u naselju Viktor Bubanj.

Komunalna policija obaveštena je oko 11 sati, ali su akciju vađenja preuzeli ljudi iz Udruženja za zaštitu gmizavaca iz Vladičinog Hana.

Smuk je bio zavučen iznad rezervoara automobila, pa su „hvatači“ morali vozilo da podignu na dizalicu i skinu ceo rezervoar. Sonda kamerom nije bilo lako utvrditi vrstu gmizavca.

U početku se pretpostavljalo da je reč o poskoku ili šarki, ali se na kraju ispostavilo da je ipak bezopasni smuk.

– Tokom letnjih meseci često dobijamo prijave građana vezane za pojavu gmizavaca. Na svaki poziv izlazimo na lice mesta i ukoliko utvrdimo da je prijava osnovana, angažujemo stručnjake iz Udruženja za zaštitu gmizavaca.

Ipak, te životinje ne treba ubijati, nego ih treba vratiti tamo gde im je mesto, u prirodu – kaže načelnik Komunalne policije Srđan Stošić.

Prema rečima komunlnih policajaca koji uvek prvi moraju da izvrše uviđaj, ovo je šesti slučaj pojave zmija u gradu u poslednjih mesec dana.

– Imali smo nedavno zmiju na drugom spratu kuće u naselju raška. Pa smo imali intervenciju ispred jednog vrtića, ali srećom nikoga nisu napadale.

Uglavnom je reč o smukovima koji nisu otrovni.

Dobro je i to što građani imaju poverenja u nas, pa nam javljaju kada bilo šta primete – kaže komunalni policajac koji je učestvovao u akciji vađenja zmije iz automobila.

Član Udruženja za zaštitu gmizavaca iz Vladičinog Hana Dragoslav Đorđević koji je predvodio akciju u Viktora Bubnja kaže da je „tvrdoglavi“ smuk u automobilu jedan od najtežih slučajeva, od kako udruženje radi.

– Zmija je bila na veoma nepristupačnom terenu.

Uz pomoć kamera smo nekako uspeli da je lociramo, a onda smo jedva uspeli da je izvadimo.

Reč je o smuku srednje veličine i to je potpuno bezopasna zmija. Nju, kao i svaku životinju koju uhvatimo vraćamo u prirodu, jer su one lanac ishrane kod nas.

Ove godine, od kako su počele visoke temperature gotovo svakodnevno imamo slične intervencije – kaže Đorđević.

On na kraju apeluje na sve građane da održavaju svoja dvorišta i adekvatno odlažu otpad, jer se mogu stvoriti zmije koje zapravo jure glodare.

Inače, novoosnovano Udruženje za zaštitu gmizavaca je nadležno za ceo Pčinjski okrug, kada je hvatanje zmija u pitanju.
Kako kažu, dovoljno je samo pozvati komunalnu policiju koja dalje kontaktira udruženje, tim pre što pojedine zmije mogu biti itekako opasne.  

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković

 

              

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: