Aktivirana klizišta, delovi Koridora 11 poplavljeni

Nacionalne vesti - Nedelja 13.03.2016 - 11:56

Poplave u Srbiji aktivirale su klizišta zbog kojih su zatvorena dva državna putna pravca na teritorijama Bajine Bašte i Čačka, rekla je ministarka Mihajlović.

Nema odsečenih sela i gradova; Foto: FB Nema odsečenih sela i gradova; Foto: FB

"Nisu u funkciji Dub - Rogačica i Čačak - Guča. I za jedan i za drugi put postoje alternativni putevi.

Nema odsečenih sela i gradova", rekla je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović za RTS.

Ona je rekla da su na pojedinim putevima u izgradnji, poput Koridora 11, pojedini delovi poplavljeni.

"Zbog visokog vodostaja kod sela Brđana, na delu koridora između Ljiga i Preljine, pao je deo skele na mostu koji se gradi", kazala je ona i dodala da se to desilo zbog visokog vodostaja i da je zbog istog razloga pao i kran.

Na pitanje da li se to desilo zbog loše izgradnje Zorana Mihajlović je rekla da nema grešaka investitora.

Ona je kazala da će se znati kolika je ukupna šteta od poplava kada se vode povuku u korita.

"Mi ćemo biti u pripravnosti dok se ne ukine vanredno stanje", kazala je Mihajlovićeva i navela da je više od 2.200 ljudi iz putarskih firmi u pripravnosti.

"Možemo biti sa tim potpuno mirni, oni su svakog trenutka, 24 sata, u pripravnosti.

Bićemo sve vreme pripravni sve do trenutka dok se potpuno ne obustavi vanredna situacija, a tek onda nam slede dodatni poslovi, od procene štete do popravljavanja", poručuje Mihajlović.

Zbog poplava i vanredne situacije proglašene 10. marta MUP je dosad evakuisao 171 osobu, vodostaj Zapadne Morave je trenutno u opadanju, snabdevanje električnom energijom i vodom u naseljima je uglavnom dobro, a pod vodom su velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Formirane su komisije za procenu štete na objektima, poljoprivredi, infrastrukturi i privrednim subjektima.

Vodostaji reka Save i Drine je u stagnaciji. Tokom noći došlo je do izlivanja reke Jadar u nebranjenom delu u mestu Bradić grada Loznice. Reka Korenita se izlila na nebranjenom delu u mestu Donje Nedeljice i poplavila oko 20-30 hektara oranica.

Prema informaciji dobijenoj od Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Vlade Srbije, na teritoriji opštine Kosovska Kamenica, trenutno je najkritičnije u mestu Ranilug, gde je u ugroženo šest kuća.

Trenutno se brane nasipima od džakova. Po pozivu radi mehanizacija, traktori sa kašikama i bageri.

Drugi prioritet je praćenje reka Lab i Sitnica kod Prilužja i Plemetine.

Aktivno se sprovode preventivne mere i obilazi teren i na teritoriji grada Zaječara, Niša, Pirota, Beograda, Novog Sada i Vranja, navedeno je u saopštenju MUP-a.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: