CESID: Falsifikovano oko 15.000 potpisa

Nacionalne vesti - Sreda 13.04.2016 - 12:08

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar izjavio je da je u predizbornoj kampanji falsifikovano oko 15.000 potpisa.

Bojan Klačar: Bojan Klačar: "Broj ukazuje na organizovani sistem" Foto: B92 screenshot

Kako je naveo, to ukazuje da je reč o organizovanom ili poluorganizovanom sistemu.

"Ovo zaista ne liči na delo pojedinca", rekao je Klačar za Pink i naglasio da je falsifikovanje potpisa krivično delo.

Govoreći o 10.000 falsifikovanih potpisa Republikanske stranke, koliko je Republička izborna komisija (RIK) utvrdila nakon usvajanja te liste, Klačar je rekao da ne treba dozvoliti bilo kome da udje u izborni proces i dodao da se moraju uspostaviti odredjeni uslovi.

Prema njegovim rečima, ovakva krivična dela do sada nisu skoro vidjenja u našoj praksi iako su postojali slučajevi pokušaja ulaska pojedinih stranaka u parlament putem iskorišćavanja nedostataka u regulativi.

Klačar smatra da će RIK morati da posegne za "vanrednim pravilima" kako bi rešio situaciju oko falsifikovanja potpisa i ocenio da komisija neće imati problemama sa listama na čekanju i da će uspesti da sve završi u roku.

On je ocenio da je dosadašnja kampanja protekla "mlako, bez velikih tema i sukoba, sa malo argumentovanih rasprava, gde se retko ko usudjuje da izadje sa nekim črvrstim stavovim".

Na pitanje zašto su listići za izbore u Vojvodini, čija je cena 17 dinara, duplo skuplji od listića za republičke izbore, koji koštaju oko sedam dinara, Klačar je odgovorio da su RIK i Pokrajinska izborna kosmija "očigledno štampale lictiće na različitom materijalu i saradjivale sa različitom insitucijom".

Povodom medjusobnih optužbi lidera pokreta "Dosta je bilo" Saše Radulovića i Demokratske stranke zbog obaranja liste Radulovića za pokrajinske izbore, Klačar je istakao da se to dogadja jer komisija ne postoji van perioda izbornih kampanja, te ne može da obavlja stvari na sistemski način.

On je dodao i da "Dosta je bilo" i DS dele slično biračko telo i funkcionišu po sistemu "spojenih sudova" kada su glasovi u pitanju.

"To znači da rast jedne podstiče pad druge stranke. Ja to doživljavam kao vrstu predizborne kampanje što je, po mom mišljenju, legitimno jer je činjenica da njima to može da donese čak i više glasova nego da napadaju SNS", naveo je Klačar.

On smatra da nije realno da cenzus predje pet stranaka, koliko pokazuju sadasašnji rezultati i poručuje da se tu očekuju iznenadjenja.

Klačar je rekao da će CeSID imati deset odsto posmatrača od ukupnog broja biračkih mesta, ali da neće biti prisutan na Kosovu i Metiohiji jer im, kako je podsetio, to nije dozvoljeno.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: