Deca narednu malu maturu polažu pred kamerama?

Nacionalne vesti - Sreda 19.07.2017 - 08:42

Beograd -- Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će predložiti školskim odborima smenu direktora koji su učestvovali u mahinacijama sa malom maturom.

Brojni propusti na maloj maturi ove godine FOTO: Free Images Brojni propusti na maloj maturi ove godine FOTO: Free Images

Osim toga, rekao je i da će predložiti da se od naredne godine završni ispit snima kamerom iz ptičje perspektive.

Šarčević je za Večernje novosti od srede kazao da su istražene nepravilnosti na završnom ispitu u Nišavskom, Raškom i Pčinjskom okrugu, a da su "brojni propusti" utvrđeni u dva okruga.

"Mnogi direktori škola biće smenjeni zbog toga. Ako ih školski odbori ne smene, smeniću ih ja u oktobru, čim za to dobijem zakonsku mogućnost", kazao je Šarčević.

On je naveo i da je ministarstvo na čijem je čelu dobilo mišljenje poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića da na završnom ispitu može da postavi kamere koje će snimati iz ptičje perspektive jer se na taj način neće videti lica već samo pokreti.

Učenici iz Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga pokazali su najbolje rezultate na maloj maturi, pokazali su preliminarni rezultati Ministarstva prosvete. Pomenuti okruzi su prepoznatljivi i po enormnom broju vukovaca.

Tako je, recimo, prošle godine u Pčinjskom okrugu bilo 24 odsto dobitnika Vukove diplome, 22 odsto u Nišavskom, a 21 odsto u Jablaničkom.

Prošlogodišnja, ali i nekoliko ranijih analiza završnog ispita Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ukazuju da su rezultati učenika iz pomenutih okruga sumnjivi.

Aktiv direktora osnovnih škola iz Novog Pazara saopštio je potom da je polaganje male mature bilo u skladu sa Stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita.

Oni su u saopštenju dostavljenom radiju Sto plus istakli da "za sada nemaju pouzdanih podataka da je tokom sprovođenja završnog ispita bilo korišćenja nedozvoljenih tehničkih sredstava".

"Dežurni nastavnici su se postarali da učenici odlože svoje torbe, isključe mobilne telefone, kalkulatore i druga tehnička pomagala i upoznali ih sa tim da ne smeju imati nikakav pribor osim propisanog, da se ponašaju disciplinovano, ne prepisuju i konsultuju se, jer će u suprotnom biti udaljeni sa ispita", navodi se u saopštenju.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: