Dipos, rasipnik državnog novca

Nacionalne vesti - Ponedeljak 27.06.2016 - 14:31

Uprava za javne nabavke koja bi, između ostalog, trebalo da vrši nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama, nema odgovor na pitanje da li je državno preduzeće Dipos dužno da raspisuje tendere u skladu sa Zakonom.

Preduzeće Dipos upravlja državnim nekretninama; Foto: YouTube screenshot Preduzeće Dipos upravlja državnim nekretninama; Foto: YouTube screenshot

Tako je moguće da Dipos, koji upravlja državnim nekretninama, prilikom renoviranja državnih vila i stanova angažuje koju god želi privatnu firmu, pri čemu niko praktično ne kontroliše da li su te usluge preplaćene.

Ovakav sistem praktično ostavlja prostor za direktnu štetu po budžet.

Prema Zakonu Uprava za javne nabavke, inače organizacija Vlade Srbije, dužna je da vrši nadzor nad primenom Zakona o javnim nabavkama.

Međutim, u Upravi ni posle više pokušaja nismo mogli da dobijemo jasan odgovor na pitanje da li je državno preduzeće Dipos dužno da poštuje Zakon o javnim nabavkama prilikom angažovanja privatnih firmi za renoviranje državnih vila i stanova, odnosno da li je to preduzeće izuzeto od Zakona i po kom osnovu.

Dipos je inače preduzeće koje nekretnine u vlasništvu države, za račun države, izdaje pre svega diplomatskim predstavništvima, ali i privatnim licima.

Vrednost imovine kojom upravlja Dipos je oko 70 miliona evra. To preduzeće je takođe dužno da nekretnine održava i renovira.

Uvidom u podatke na Portalu javnih nabavki preduzeće Dipos sprovodilo je postupke javnih nabavki u periodu od avgusta 2007. godine do oktobra 2009. godine.

Nakon toga, preduzeće Dipos jednostavno prestaje da objavljuje javne pozive.

Vlada Srbije je 2010. godine Aneksom Ugovora, kojim Diposu poverava nekretnine na upravljanje, omogućila tom preduzeću da ne raspisuje tendere.

Tako je praktično legalizovano da Dipos posluje za sebe i svoj račun, odnosno da državnom imovinom upravlja kao da je reč o privatnoj.

Nejasno je međutim po kom osnovu je državno preduzeće, koje bi dobit trebalo da uplaćuje u budžet, izuzeto od ove zakonske obaveze

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: