Elitne jedinice čuvaju Vučićeve goste

Nacionalne vesti - Četvrtak 22.06.2017 - 08:55

Beograd -- Zvaničnike stranih država koji će prisustvovati svečanoj inauguraciji Aleksandra Vučića, obezbeđivaće, ponaosob, pripadnici najelitnijih jedinica MUP i Vojske.

Pripadnici MUP-a i vojske čuvaće strane zvaničnike FOTO: D. Ristić/OK Radio Pripadnici MUP-a i vojske čuvaće strane zvaničnike FOTO: D. Ristić/OK Radio

Kako piše "Blic", na obezbeđenju inauguracije predsednika Srbije angažovani su MUP, BIA i VBA.

Zajednički timovi su već održali nekoliko koordinatorskih sastanaka, na kojima su dogovorene mere za najviši stepen obezbeđenja.

Jedna od tih mera je da se obezbedi lično obezbeđenje za svakog stranog lidera, kaže za "Blic" izvor uključen u pripreme za inauguraciju. Izvor lista navodi i da će u obezbeđenju skupa učestvovati sve specijalne jedinice MUP-a i Vojske, koje će biti na terenu.

"U posao će biti uključeni SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP-a i redovni sastav. Svi oni će biti na terenu, i za svaku jedinicu je određena pozicija i zadatak", kaže izvor "Blica".

On navodi i da su BIA i VBA posebno usmerene na obaveštajne i kontraobaveštajne pripreme.

"S obzirom na veliki broj gostiju, na to da će inauguraciji prisustvovati specijalni izaslanici Rusije i Kine, deset predsednika i premijera, brojni ministri inostranih poslova, kao i brojni domaći gosti, ništa nije prepušteno slučaju.

Ceo posao se radi po profesionalnom protokolu kakav se primenjuje u SAD i Kini, tako da je svaka eventualna greška svedena na minimum.

Naravno, pored obezbeđenja terena, vodi se računa o operativnim saznanjima, obaveštajnim, koja su usmerena na spoljni rizik, i kontraobaveštajna, koja su usmerena na unutrašnji rizik.

Zbog toga će biti pojačana i kontrola na graničnim prelazima, za one koji ulaze u zemlju, ali i po putnim ulazima u Beograd", kaže sagovornik "Blica" izvor.

On navodi da su dogovori na relaciji MUP-BIA-VBA u završnoj fazi i da se razmenjuju finalne informacije.

"Svi planovi i rasporedi angažovanja jedinica, koje će biti na terenu su završeni.


Obezbeđenje će biti na najvišem nivou, ali sa ciljem da bude vrlo diskretno tako da nikome, ni na koji način ne predstavlja smetnju", kaže izvor "Blica".

B92, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: