Formiran poslanički klub "Za spas Srbije"

Nacionalne vesti - Petak 03.02.2017 - 18:50

BEOGRAD - U Skupštini Srbije u petak je formiran novi opozicioni poslanički klub "Za spas Srbije" čiji će predsednik biti bivša predsednica i poslanica Demokratske stranke Srbije (DSS) Sanda Rašković Ivić.

Za spas Srbije: Nismo Jeremićevi FOTO: Tanjug/Dimitrije Golll Za spas Srbije: Nismo Jeremićevi FOTO: Tanjug/Dimitrije Golll

Njima će se, kako je rečeno, najverovatnije pridruži i bivši funkcioner i poslanik DSS-a Slaviša Ristić.

Kako su istakli na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, to nije klub kandidata za predsednika Srbije Vuka Jeremića, kako su pojedini mediji navodili, već klub opozicionih poslanika koji se bore za promene.

Ona je kazala da lično podržava kandidaturu, kao i da će možda i ostali članovi tog kluba pružiti podršku Jeremiću, ali da sigurno neće podržati kandidata vladajuće koalicije.

"U klubu smo se okupili oko želje da se u zemlji naprave promene, da se živi dostojanstveno, normalno i bez stalnog generisanja vanrednog stanja i u želji da pokušamo da vratimo dostojanstvo Skupštini i da vratimo institucije u Srbiju", rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Goran Pekarski je rekao da NS još nije zauzela stav o tome koga će podržati i da ne želi da iznosi svoje lično mišljenje.

On je naveo da će se pridržavati stranačkih odluka koje treba da budu donet kada budu poznati svi predsednički kandidati.

Dijana Vukomanović je kazala da formiranje kluba nije registracija nove stranke, ni vlasništvo jednog čoveka i da su njemu poslanici koji "neće i ne žele više da ćute, već da pričaju o temama koje tište građane".

Poslanik NS Miroslav Markićević rekao je da je istupanjem iz vladajuće koalicje "skinuo veliko breme sa leđa" i da misli da će sada kada je deo novog kluba imati veću slobodu da priča u Skupštini.

Orlić (SNS): Novi klub šarada, motiv okupljanja novac

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je danas da je formiranje novog poslaničkog kluba, koji vodi Sanda Rašković Ivić, samo jedna "velika šarada" čiji je motiv finansijski profit.

Orlić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da poslanike u novom poslaničkom klubu ne okuplja nikakva ideologija jer su potpuno politički različiti, već da njihovi članovi podržavaju kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije i da im je jedini motiv za to "novac koji Jeremić nemilice troši".

"Novac koji Vuk Tadićev Jeremić troši nemilice, pričajući o nekakvoj vladavini prava, a vodeći besomučno finansiranu medijsku kampanju za svoju predsedničku kandidaturu i pre nego što su izbori raspisani. Troši doslovce milione, nepoznatog porekla", kazao je Orlić.

On je ocenio i da članovi novog poslaničkog kluba žele da formiraju nekakvu političku većinu okupljenu oko DOS-a, koja bi bila "lutka na koncu stranih mentora i stranih obaveštajnih službi".

SPS: Bilo bi moralno i korektno da Dijana Vukomanović vrati mandat

Zamenik predsednika poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije Neđa Jovanović ocenio je da je današnje formiranje novog poslaničkog kluba u parlamentu neuspela i konfuzna predstava u okviru predizbornih aktivnosti jednog od predsedničkih kandidata DOS.

"Ubeđeni smo da građani Srbije na pravi način prepoznaju skrivenu nameru autora takvog vodvilja koji zloupotrebom izborne volje građana i otimanjem poslaničkih mandata, pokušava da ostvari svoje lične ambicije i ciljeve", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Potpuno je jasno, smatra, da takozvani novoformirani poslanički klub predstavlja skup pojedinaca različitih političkih i ideoloških stavova koji su napustili svoje političke ideje i programe.

Među njima je, kaže, većina njih podržavala politiku i program vlade, pa se postavlja pitanje šta je to danas njihov zajednički imenitelj, osim izborne kampanje i pokušaja da politički prežive.

"Čini nam se da iza lažne brige i demagoškog pristupa o interesu građana zapravo stoji lični interes. Više je nego očigledno da takozvani 'narodni predstavnici', zajedno sa svojim predsedničkim kandidatom ne nude pravi odgovor i alternativu na odgovornu i ozbiljnu politiku i program vlade, već kroz beskrupulozno, bezobzirno i neodgovorno ponašanje, bezuspešno žele da umanje rad i rezultate predsednika vlade i vlade", rekao je.

Jovanović kaže i da SPS smatra da bi bilo politički odgovorno, moralno i korektno, da koleginica Dijana Vukomanović vrati mandat toj stranci, a da sa sobom ponese oko 70 glasova koliko je osvojila na svom biračkom mestu, ako smatra da i ti svi glasovi pripadaju njoj.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: