Hag traži od Srbije sudske zapisnike o dvoje radikala

Nacionalne vesti - Petak 21.07.2017 - 19:13

Haška tužiteljka Dajana Elis pozvala je Srbiju da se izjasni da li će, u procesu protiv članova Srpske radikalne stranke, dostaviti zapisnike na osnovu kojih je Viši sud u Beogradu odbio da optužene izruči Tribunalu.

Beogradu rok od tri nedelje da se izjasni FOTO: AP Beogradu rok od tri nedelje da se izjasni FOTO: AP

Tribunal već dve i po godine traži od vlasti Srbije da uhapse i izruče zvaničnike SRS Petra Jojića i Vjericu Radetu, koje je optužio da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić nedavno je umro u Srbiji.

Kako je objavljeno iz Haga, raspravno veće je 17. jula dalo vlastima u Beogradu rok od tri nedelje da izlože svoj stav o zahtevu tužiteljke.

Šešelj je prvostepenom presudom Tribunala, u martu prošle godine oslobođen krivice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, od 1991. do 1993. godine. Tužilaštvo je na tu presudu uložilo žalbu, a pravosnažna presuda se očekuje. Od novembra 2014., Šešelj je na privremenoj slobodi u Srbiji.

Nalog za hapšenje radikala, optuženih za nepoštovanje suda, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015.

Međutim, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučio je prošle godine da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što zakon Srbije o saradnji s Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i za nepoštovanje suda.

Upravo zapisnike s tih zasedanja beogradskog suda, na osnovu kojih je doneta odluka da Srbija nije obavezna da izruči Jojića i Radetu, sada traži haška tužiteljka Dajana Elis.

Tribunal je 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića, Radete i Ostojića, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči troje radikala.

Interpol je, na zahtev Tribunala, krajem aprila ove godine za optuženim radikalima raspisao "crvene poternice".

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Predsednik Tribunala Karmel Ađijus pozvao je Savet bezbednosti da "preduzme mere neophodne da se obezbedi povinovanje Srbije nalozima Tribunala, u skladu sa njenim obavezama".

Sudija Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc odbacili su pritom argumentaciju beogradskog suda, podsećajući da su isti sudija i sud, prethodnih godina, u sličnim slučajevima, donosili odluke o izručenju optuženih za nepoštovanje suda.

Naveli su primer još jednog člana SRS LJubiše Petkovića, koji je bio izručen iz Srbije i u Hagu osuđen na tri meseca zatvora zbog nepoštovanje Tribunala.

Reagujući na odluku beogradskog suda, i raspravno veće Tribunala je protumačilo da je Srbija obavezna da sarađuje i izruči optužene za nepoštovanje suda i po statutu Tribunala i po sopstvenom Zakonu o saradnji sa međunarodnim sudom.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: