Hapšenje kosovskih gradonačelnika

Nacionalne vesti - Nedelja 31.08.2014 - 13:21

Vršilac dužnosti šefa Euleksa Žoel Vašter izjavila je da je izdat nalog za hapšenje gradonačelnika Zubinog Potoka Stevana Vulovića.

Takođe je izdat i nalog za hapšenje bivšeg predsednika te opštine Slaviše Ristića.
 
Žoel Vašter je u intervjuu mitrovičkom Radiju Kontakt plus izjavila da je Stevan Vulović osumnjičen za organizovanje bekstva lica lišenih slobode, a Slaviša Ristić za ugrožavanje UN i pridruženog osoblja i teško ubistvo. 
 
"Nalozi sa hapšenje su izdati, ako se oni pojave na Kosovu na tužiocu će biti da razmotri zahtev za njihovo zadržavanje ili ne. To je na pravosudnim institucijama ne na meni ili bilo kom drugom političkom činiocu", izjavila je Vašterova. 
 
Vašterova je naglasila da Euleks ne ugrožava rad gradonačelnika Zubinog Potoka i da je gradonačelnik Vulović "sam izabrao i doneo odluku o tome da bude van Kosova", objasnivši da je Vulović obećao tužiocu da će se odazvati pozivu i da su se oni nadali da će tako i biti. 
 
Vašterova je rekla da se Euleks fokusira na rad usmeren u pravcu suzbijanja korupcije na visokom nivou, borbi protiv organizovanog kriminala i rasvetljavanju ratnih zločina. 
 
"U ovom trenutku radimo na oko 300 slučajeva visokog nivoa u pretpretresnoj fazi i većina tih slučajeva se odnosi na deo južno od reke Ibar. Tokom dosadašnjeg trajanja misije, naše sudije, tužioci i istražitelji završili su oko 2.500 krivičnih predmeta i oko 40.000 građanskih parnica", podsetila je Vašterova. 
 
Kada govorimo o ovih 40.000 građanskih parnica, objasnila je Vašterova, uglavnom su u vezi sa imovinskim pitanjima, a većina podnosilaca zahteva su Srbi. 
 
"Oni su uglavnom svi rešeni, ostalo je samo oko 300 predmeta i očekujem da će i oni biti urađeni do kraja godine", istakla je vršilac dužnosti šefa Euleksa. 
 
Vašterova je naglasila da Euleks, kada govori o sprovođenju vladavine prava, ne pravi nikakvu razliku na osnovu etničke pripadnosti. 
 
"Želim da kažem da kosovske sudije i tužioci koji su takođe i deo misije jedino ispituju i razmatraju činjenice i dokaze, a ne nacionalnu pripadnost ili status. Od 2008. godine 481 optuženom je suđeno ispred veća gde su Euleksove sudije bile deo procesa", istakla je Vašterova. 
 
Što se tiče predmeta zločina nad Srbima, slučajevi ne mogu biti procesuirani bez dokaza bilo kada govorimo o materijalnim dokazima ili izjavama svedoka, naglasila je Vašterova.
 
B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: