Izbori: Kakve promene je doneo "popravni"?

Nacionalne vesti - Četvrtak 05.05.2016 - 14:43

Ponovljeno glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mesta donelo je promene u rezultatima u odnosu na one od 24. aprila.

Manje poslanika za najjače; Foto: D. Ristić Manje poslanika za najjače; Foto: D. Ristić

Izborni dan održan 4. maja doneo je prelazak cenzusa koaliciji DSS-Dveri, koja će imati 13 predstavnika u Skupštini Srbije s ukupno 5,03 odsto glasova, što je za 0,4 više od prethodnog rezultata.

Rast je zabeležila i lista oko Aleksandra Vučića, s 48,24 na 48,25 odsto, ali će imati sedam mesta manje u odnosu na ishod glasanja 24. aprila.

Lista koju predvodi premijer tehničke Vlade Srbije i verovatno budući mandatar je u “prvom brojanju“ dobila 138 mesta u parlamentu, ali će posle ponovljenog glasanja imati 131.

Dva mesta manje “od planiranog“ imaće i koalicija SPS-JS (sa 31 na 29), iako prema poslednjim rezultatima ima 0,01 odsto više nego posle prvog izbornog dana (10,96), a identičnu situaciju ima i Srpska radikalna stranka, s tim što će umesto 23 imati 22 poslanika.

Po 0,01 odsto manje poslanika dobile su lista “Dosta je bilo“ i lista oko Demokratske stranke (6,02 odsto i 16 mandata), dok koalicija LDP-SDS-LSV nije doživela promenu procenta glasova (5,02), ali će umesto prvobitnih 14 dobiti 13 predstavnika u Narodnoj skupštini.

Manjinske liste nisu doživele promene, Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin će na raspolaganju imati po dva mandata, Savez vojvođanskih Mađara četiri, a Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje po jedan.

Konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora Republička izborna komisija bi trebalo da saopšti do četvrtka uveče, kada se kompletiraju glasovi s biračkog mesta 22 na Novom Beogradu, na kom je bilo "nesuglasica" u Biračkom odboru.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: