Kampanja: Zarađuju na tuđim JMBG

Nacionalne vesti - Petak 05.02.2016 - 14:30

Predizborna kampanja i načini rada stranačkih aktivista dobili su novu formu, pa oni sada sve češće putem društvenih mreža od korisnika traže lične podatke, pre svega broj lične karte i matični broj građana.

Poruke koje su neki građani dobili na društvenim mrežama; Foto: Radio 021 Poruke koje su neki građani dobili na društvenim mrežama; Foto: Radio 021

Građani najčešće na znaju gde završe podaci o njihovom identitetu, ali ni zašto trebaju političkim strankama.
 
Iz izvora bliskih jednoj od političkih partija 021 saznaje koji su razlozi zbog kojih aktivisti traže ove informacije:
 
- Prvo što uradimo jeste provera da li su te osobe izašle na izbore. Ukoliko nisu, onda postaju potencijalni glasači i ciljna grupa naše stranke u narednoj kampanji.

Takođe, podaci se koriste i zbog ubrzavanja procesa prikupljanja potpisa za izborne liste na svim nivoima, dakle, lokalnim, pokrajinskim i republičkim.
 
Prema rečima jednog aktiviste iz Novog Sada, oni za ovaj posao nemaju fiksnu isplatu.
 
- Za podatke jedne osobe stranka plaća od 150 do 250 dinara. Ja sam u ovaj "posao" ušao preko svojih poznanika koji su mi ponudili da skupljam te podatke od ljudi.

Nisu mi rekli za šta koriste to, ali sam iz priče načuo da se radi o biračkom spisku. Student sam, nisam zaposlen, materijalna situacija je teška, pa mi ovo predstavlja laku zaradu - priča za 021 aktivista.
 
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je za portal 021 da u ovom slučaju ne postoji zloupotreba informacija, ali i da se građani postavljaju u opasnost ukoliko daju svoje podatke.
 
- Posebna opasnost je davanje matičnog broja, koji je veoma kompromitovan.

Građani treba da znaju ko ima pravo da im traži informacije, odnosno kome su dužni da ih dostave, a to svakako nisu aktivisti stranaka.

Ja sam nekoliko puta upozoravao nadležne institucije o problemu zloupotrebe informacija, ali odgovora nije bilo. Dakle, građani ne treba da odaju olako svoje informacije, jer se dovode u opasnost.

U trenutku kada im neko zatraži podatke njihovo pravo je da zapitaju za zakonski osnov - kaže Šabić.
 
Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije kaže za 021 da na društvenim mrežama građanima prete mnoge opasnosti od zloupotrebe podataka, nebitno da li se radi o oglašivačima koji bi iskoristili informacije u svrhu reklamiranja ili o političkim partijama.
 
- Ovo pitanje još nije uređeno pojedinim članovima zakona o izbornoj kampanji. Ne pada pod nadležnost bilo kog tela.

Na društvenim mrežama se možete registrovati kako želite, i činite nešto u tuđe ime. Tako da neko može lažno da se predstavlja samo kako bi stvori animozitet prema drugoj strani.

Ovde jedino postoji taj aspekt da ljudi zaista treba da vode računa o tome šta rade na internetu i društvenim mrežama - kaže Minić.
 
Neki od načina zloupotrebe ličnih podataka su krađa identiteta, krađa putem zloupotrebe podataka o ličnosti, kao i zloupotreba podataka o ličnosti u komercijalne svrhe.

Radio 021, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: