Karadžić se žalio na presudu

Nacionalne vesti - Petak 22.07.2016 - 14:42

Haški osuđenik Radovan Karadžić podneo je Tribunalu u Hagu žalbu na presudu, kojom je u martu osuđen na 40 godina zatvora i optužio sudije da su ga „izložili političkom suđenju”, saopštio je njegov advokat.

Karadžić naveo 50 osnova za žalbu; Foto: AP Karadžić naveo 50 osnova za žalbu; Foto: AP

Karadžić je „bio izložen političkom suđenju koji je napravljen da bi se potvrdila demonizacija njega i srpskog naroda u Bosni”, naveo je u saopštenju advokat Piter Robinson, preneo je AFP.

Agencije su prenele da je Karadžić naveo 50 osnova za žalbu koje su, kako tvrdi, dovele do pogrešne presude.

U žalbi se navodi da je tako „prekršena pretpostavka nevinosti, stvoreni su uslovi u kom je fer suđenje bilo nemoguće”, navodi AP.

Robinson je naveo da Karadžić nije imao fer suđenje i da su sudije „pretpostavili njegovu krivicu i onda konstruisali presudu da bi opravdali svoju pretpostavku”.

„Karadžić, koji je osam godina proveo u zatvoru UN i prošao kroz petogodišnji proces suđenja, ubeđen je da je međunarodna pravda neuspešan projekat”, kazao je Robinson.

Mehanizam za međunarodne krivične tribunale u Hagu odobrio je 15. juna Karadžiću dodatnih 30 dana za podnošenje žalbe na presudu.

Tako je kao krajnji rok za podnošenje žalbe određen 22. jul, umesto 22. juna koji je Mehanizam prvobitno odredio kao datum.

Time je delimično odobren zahtev koji je Karadžićev pravni tim podneo 20. maja sudskom Mehanizmu, a u kojem je zatraženo dodatnih 90 dana za podnošenje žalbe na presudu.

U podnesku dostavljenom Mehanizmu 20. maja, koji je potpisao član pravnog tima savetnika Karadžića, Piter Robinson, navedeno je da je zbog „neadekvatnih resursa koji su na raspolaganju timu odbrane, nemoguće podneti smislenu žalbu do 22. juna”.

Haški tribunal je 24. marta osudio Karadžića (70) na 40 godina zatvora, pošto ga je Sudsko veće proglasilo krivim za genocid nad muslimanskim stanovništvom u Srebrenici, zločine u Sarajevu, uzimanje talaca i brojne ratne zločine u sedam bosanskih opština.

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je u aprilu sudije Žalbenog veća u slučaju Karadžić.

Žalbenim većem predsedavaće sudija Teodor Meron, a pored njega imenovani su i sudije Vilijem Husein Sekule, Vag Prise Jensen, Žoze Rikardo de Prada Solesa i sudija Grasijela Suzana Gati Santana, prenosi Tanjug.

Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: