Loše meso zbog lošeg zakona

Nacionalne vesti - Subota 15.03.2014 - 13:10

Dekan veterinarskog vakulteta prof. Vlado Teodorović tvrdi da se meso uginulih životinja može naći u prometu samo zbog neprimenjljivog Zakona o bezbednosti hrane.

Teodorović: Inspektorima ne daju da kontrolišu meso Teodorović: Inspektorima ne daju da kontrolišu meso
Teodorović tvrdi da u zakonu ima mnogo nepravilnosti i da zbog toga inspektori ne mogu da rade svoj posao. On je objasnio da inspektori mogu da kontrolišu meso samo u registrovanim objektima, kao što su mesare i pijačne tezge, ali ne i ispred pijace.
 
“Veterinarski inspektor ne sme da kontroliše meso životinje okačene o šljivu, jer šljiva nije registrovan objekat”, kazao je Teodorović
 
On je dodao da je i sistem klanica jako loš i da ga je “pravio neko ko o klanicama nema pojma”. Teodorović tvrdi da se npr. svinje kolju pravilno dok je tu inspector, a onda se kada ode, uradi i još nešto sa strane za crno tržište.
 
Kako kaže dekan Veterinarskog fakulteta, za ovaj  zakon niko od nadležnih nije ni konsultovao stručnjake.
 
“Imamo skandalozan zakon i skandaloznu državu koja je donela Zakon o bezbednosti hrane ne pitajući stručnjake ni oko čega”, rekao je Teodorović.
 
On tvrdi da u Srbiji niko ne može da kaže koliko životinja godišnje ugine, ali iz iskustva se zna da je to oko pet odsto kod živine i od dva do tri odsto kod svinja i goveda.
 
Teodorović je pojasnio i da se ako neko pojede meso uginule životinje u najvećem broju slučajeva ništa neće desiti, ali da ono zasiguro ne bi trebalo da se nalazi u ljudskoj ishrani i da takve slučajeve treba sankcionisati.
 
 
 
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: