Ministri će imati veće plate

Nacionalne vesti - Subota 12.03.2016 - 10:25

Novi zakon o funkcionerima, koji je u planu, obezbediće povećanje plata funkcionerima u izvršnoj vlasti, kao što su ministri i državni sekretari.

Udovički: Povećanje plata funkcionerima očekuje Svetska banka; Foto: Mitar Mitrović Udovički: Povećanje plata funkcionerima očekuje Svetska banka; Foto: Mitar Mitrović

Naime, ministarka za državnu upravu Kori Udovički kaže da Svetska banka od nas očekuje da povećamo plate funkcionerima u izvršnoj vlasti.

- Funkcioneri nisu tako jasno definisani kao zaposleni. Zato smo se i lomili da li i njih da uključujemo u opšti Zakon o platama.

Ali, pošto smo hteli da i njih rešavamo sledeće godine, uvrstili smo ih u zakon.

Funkcioneri koji su u izvršnoj vlasti, kao odgovorni za njihov rad i rad organizacionih celina, relativno su jednostavna stvar i, nasuprot predstavama mnogih, tu zapravo od nas Svetska banka očekuje povećanje plata - izjavila je Udovički za „Blic“ na marginama „Kopaonik biznis foruma“.

Ona objašnjava da u ovom trenutku funkcioneri kod nas zarađuju manje nego ljudi za čiji rad odgovaraju.

- To je koruptivna situacija. Građani bi to trebalo da shvate.

Treba nam posebna radna grupa koja će se formirati za zakon o funkcionerima - kaže Udovički.

S druge strane, kada je reč o zaposlenima, Zakon o radu prepoznaje neke kategorije zaposlenih koji imaju poseban status zbog rizika posla.

Ako se, prema najavama, njima zamrzne ili smanji plata, to bi moglo da bude u suprotnosti sa Zakonom o radu...

- Zakonom o platama dovodimo sve na uporedivu ravan. Sve je vidljivo, ali biće nekih izuzetaka, prepoznavanje specifičnih situacija.

Moramo da shvatimo da nije školska sprema bog i batina. Ona jeste vrlo važan faktor, pokazuje koliko je neki posao složen i kakve su kompentencije potrebne za njega, ali posao nosi i rizike, veštine koje se ne stiču kroz školsku spremu - odgovara Udovički.

Ona za primer uzima policajce kojima je, kaže, često glava u torbi.

- Možda nisu išli na fakultet, ali imaju neke veštine. To će se sve uzimati u obzir.

Precizniji kriterijumi biće razrađivani u posebnim zakonima. U okviru iste platne grupe moći će da se rangiraju različiti poslovi.

Da ipak neko dobije malo više od drugog, iako su u istoj platnoj grupi. Važno je da je Zakon o radu tretiran kao minimum prava i da Zakon o platama nije u sukobu s njim - zaključuje ministarka za državnu upravu.

Kori Udovički kaže da se još ne zna koje sve kategorije funkcionera postoje.

- Imam utisak da radna grupa neće lako doći do odgovora šta je to funkcioner.


Zalagaću se da zarade funkcionera u izvršnoj vlasti, od kojih zavisi funkcionisanje uprave za koju želim da bude efikasna i na usluzi građanima, uđu u posebne zakone.

Ako si direktor u zdravstvenoj instituciji, ministar ili državni sekretar, hajde da uporedimo te odgovornosti s odgovornostima zaposlenih - kaže ministarka.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: