Mustafa: Kosovski Srbi nisu i neće biti ugroženi

Nacionalne vesti - Ponedeljak 16.01.2017 - 07:51

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je u nedelju da kosovski Srbi nisu i nikada neće biti ugroženi i da nema potrebe da ih štiti Beograd, reagujući na izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je spreman da na Kosovo pošalje vojsku ako budu dovedeni u opasnost životi Srba.

Mustafa: Mustafa: "Kosovo snažno orijentsano ka miru i sigurnosti" FOTO: Reuters

"Kosovski Srbi su ravnopravni građani naše Republike. Njih nema potrebe da štiti Beograd i da ih zidovima deli od drugih građana, jer ni u kom obliku nisu u opasnosti i neće ni biti.

Imamo potrebu da svi uvek komuniciramo i da radimo na izgradnji zajedničke evropske perspektive", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da je Kosovo snažno orijentsano ka miru i sigurnosti u regionu, kako bi bilo deo porodice zemalja Evropske unjije kao i za stalno i strateško prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Zainteresovani smo da sva pitanja sa susedima rešimo putem dijaloga. Smatram da je vreme provokacija, sukoba i ratova prošlo", naveo je on.

Mustafa je ocenio i da su neprihvatljive sistematske provokacije koje, kako je naveo, čini "srpska država na Kosovu zahtevajući od poslanika i ministara Srba da predstavljaju i brane stavove Vlade Srbije u instucijama Kosova".

Prema njegovim rečima, provokacije predstavljaju i "nalog za hapšenje bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaj, kao i izgradnja zida u severnom delu Kosovske Mitrovice pripadnika".

Mustafa je rekao da je poslednja u nizu provokacija "pokušaj da na Kosovo, bez saglasnosti institucija Kosova, sa parolama koje provociraju građane, zakon i ustavni poredak uđe voz" ocenivši da je sve to "neprihvatljivo, nepotrebno" i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Kosovo je zainteresovano da normalizuje odnose sa Srbijom, da integriše naše građane Srbe u institucije i demokratski život, kao i sve druge pripadnike manjinskih zajednica.

Ta spremnost treba da bude praćena konstruktivnim stavovima Srbije prema tom procesu kao dve zemlje koje teže da budu deo porodice Evropske unije", naveo je on.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: