Naši emisari u 27 država "koče" Kosovo

Nacionalne vesti - Subota 12.08.2017 - 11:23

Šef diplomatije Ivica Dačić će, u dogovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, tokom septembra uputiti specijalne izaslanike u još osam država.

Foto: Gettyimages Foto: Gettyimages
Cilj je sprečavanje učlanjenja Prištine u Unesko i druge međunarodne organizacije, pišu "Novosti".
Do 9. avgusta, specijalni emisari su od 27 predviđenih država posetili 19, navodi list, dodajući da je reč o nastavku opsežne diplomatske akcije lobiranja protiv kandidature Kosova koja je počela 1. aprila.
Izaslanici su poslati u Alžir, Brazil, Egipat, Grčku, Iran, Kirgistan, Kolumbiju, Liban, Mjanmar, Mongoliju, Oman, Paragvaj, Peru, Rumuniju, Siriju, Turkmenistan, Vijetnam, Ugandu i Uzbekistan.
Oni su, prema navodima lista, dobili direktivu i da zvaničnicima zemalja koje posećuju uruče pisma predsednika Vučića, u kojima se objašnjavaju pozicije Srbije u vezi sa statusom KiM i politika koju Beograd vodi u cilju očuvanja teritorijalnog integriteta, zaštite ustavnog poretka i poštovanja principa međunarodnog prava.
Prema izveštajima izaslanika koji su već počeli da pristižu u MSP, u razgovorima sa predstavnicima zemalja domaćina napravljeni su konkretni koraci za unapređenje saradnje i inicirane su brojne aktivnosti kako bi se Srbija što bolje pozicionirala na međunarodnoj sceni.
Iz Prištine su u proteklom periodu stizale protivrečne informacije o tome da li je njihova kandidatura za članstvo u Unesko podneta, a "Novosti", pozivajući se na diplomatske krugove, pišu da njihov zahtev, zasada, nije stigao u sedište ove organizacije.
Generalna konferencija Uneska će zasedati u novembru, a mesec dana ranije prethodi sednica Izvršnog odbora na kojoj se odlučuje o tome da li će se neki zahtev proslediti na Skupštinu.
 

 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

blog comments powered by Disqus