Nedićevim naslednicima neće biti vraćena imovina

Nacionalne vesti - Petak 24.06.2016 - 17:59

Agencija za restituciju odbila je zahtev naslednika Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u Srbiji tokom Drugog svetskog rata, da im se vrati njegova oduzeta imovina.

Utvrđeno da je Nedić bio pripadnik okupacionih snaga; Foto: Profimedia Utvrđeno da je Nedić bio pripadnik okupacionih snaga; Foto: Profimedia

Rešenjem od 23. juna Agencija je odbacila zahtev Nedićeve unuke Radmile Pavković da joj budu vraćeni pet lokala, dva jednosobna stana, jedan dvosobni, četiri trosobna, pet troiposobnih stanova i građevinsko zemljište na uglu Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu, kao i kuće i građevinsko zemljište, površine 265 kvadratnih metara, na prostoru današnjeg Gradskog parka u Zemunu.

Kako se navodi u obrazloženju, Agencija je zahtev odbacila na osnovu odredaba Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju kojim je propisano da pravo na vraćanje imovine ili obeštećenje nema osoba koja je bila pripadnik okupacionih snaga koje su delovale na teritoriji Republike Srbije za vreme Drugog svetskog rata, niti da to pravo imaju njegovi naslednici.

Agencija je istakla i da čak ni postojanje pravosnažne odluke o rehabilitaciji, u procesu koji se trenutno vodi pred Višim sudom u Beogradu, ne bi dovelo do drugačijeg rešenja, jer je, kako se navodi, u dokaznom postupku i pregledom celokupne dokumentacije utvrđeno da je Nedić bio pripadnik okupacionih snaga.

Nedićeva imovina oduzeta je 31. januara 1946. rešenjem Sreskog suda za treći reon grada Beograda, kada je preneta u svojinu Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: