Odložena otvaranja poglavlja 23 i 24

Nacionalne vesti - Subota 25.06.2016 - 17:48

Šanse da Srbija posle referenduma u Velikoj Britaniji otvori pregovaračka poglavlja sa EU 30. jula su minimalne. To je prva posledica većinskog glasanja za Bregzit.

Bregzit neće zaustaviti evrointegracije Srbije, ali će usporiti; Foto: EPA Bregzit neće zaustaviti evrointegracije Srbije, ali će usporiti; Foto: EPA

Rezultati referenduma neće zaustaviti evrointegracije Srbije, ali će ih sasvim sigurno usporiti. Srbija je, osim toga, izgubila jednog od najjačih zagovornika proširenja unutar same Unije.

Ipak, Brisel je u prvim reakcijama jasno i nedvosmisleno poručio da Bregzit ne sme i neće zaustaviti proces širenja EU.

- Nastavićemo posao koji smo započeli, a koji nije ni blizu završetka - poručio je juče Johanes Han, evropski komesar za proširenje, i istakao da je poslednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da se ne sme sada biti umoran ili razočaran posle referenduma.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da ne zna hoće li biti odloženo otvaranje poglavlja sa EU jer ima mnogo važnijih pitanja od toga.


Poručio je da će Srbija nakon izlaska Velike Britanije iz EU nastaviti svoj evropski put i dodao da će Vlada uspeti da sačuva punu ekonomsku i finansijsku stabilnost zemlje.

- Vlada Srbije zna da je za naše građane važan evropski put i bolji životni standard uz istovremeno privlačenje investitora i jačanje ekonomije - izjavio je Vučić.

On je naglasio da se na sednici Vlade govorilo o merama koje će biti preduzete da bi se očuvala puna stabilnost.

- Ljudi u Srbiji ne moraju da brinu jer sutra za jedan evro neće biti potrebno 136, nego manje od 124 dinara - istakao je premijer i dodao da zbog velikih potresa u EU Srbija želi da bude otvorena za sve investicije koje očekuje iz Kine, SAD i Rusije.

Vučić je dodao da će Srbija nastaviti da neguje najbolje odnose sa Velikom Britanijom i ocenio da u Srbiji ne treba organizovati referendum o nastavku evropskog puta.

- Može ako me pobede na izborima, jer ja ulicu ne priznajem. Mogu da okupe dva miliona ljudi, a ja ću da sedim u kancelariji i radim - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Srbija neće menjati politiku evrointegracija, iako kriza proširenja postoji.

- Srbija će svakako nastaviti put ka punopravnom članstvu u EU zato što na taj način uređujemo državu po najvišim pravnim standardima - rečeno je u kabinetu Tomislava Nikolića.

Da će Bregsit privremeno pomeriti fokus evropskih zemalja na načine redefinisanja odnosa unutar EU i sa Velikom Britanijom, smatra ministarka za EU Jadranka Joksimović.

- Ne mislim da će to bitnije promeniti dinamiku evropskih integracija Srbije.


I poruka komesara Hana govori u prilog tome da će EU zadržati politiku proširenja i da će zapravo nastojati da konsoliduje temeljne vrednosti EU, među kojima je proširenje bila jedna od najuspešnijih politika - navodi Joksimovićeva.

Sa njom se slaže i Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju koji, međutim, poručuje da je to prilika zemljama u regionu da same razmotre okolnosti u kojima se nalaze i put pred njima. On smatra da ideja o EU kao najvećem mirovnom projektu ne prestaje da postoji.

Svilanović kaže da bi zbog toga bilo bolje da umesto što stojimo po strani i gledamo šta rade drugi, otvorimo sami dijalog sa članicama, građanima u Uniji i učestvujemo u tome kako se razvija zajednica u koju idemo i šta smo spremni i šta ne da sa njima podelimo.

Tanja Miščević kaže za „Blic” da je sastanak radne grupe za proširenje u ponedeljak i da će se tada znati više o tome kada će biti otvorena poglavlja u pregovorima sa EU.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: