Pavićević: Sam sam pristao na broj 35

Nacionalne vesti - Ponedeljak 09.05.2016 - 17:29

Ostavku sam podneo jer sam želeo da ostanem dosledan principu koji sam promovisao prethodnih godina, a to je etika odgovornosti, kaže Vladimir Pavićević.

Pavićević dosledan etici odgovornosti; Foto: B92 screenshot Pavićević dosledan etici odgovornosti; Foto: B92 screenshot

Govoreći u Kažiprstu o odlasku sa svih stranačkih funkcija rekao je i da njegov stav nije nimalo naivan i da samo tako ono što je radio ostaje nekompromitovano.

"Princip etike odgovornosti sam neprekidno promovisao. To znači da verujem da politika mora da se meri rezultatima, zbog toga sam isti kriterijum primenio na sebi", rekao je Pavićević.

Pavićević je rekao da "borba za odgovornost i principe", naročito u okolnostima u Srbiji, nikada i nikako ne može biti naivna.

Kako je rekao, nakon izbora je primetio da neke njegove procene nisu bile dobre i da je to loš rezultat, zbog kog je morao da se povuče ukoliko želi da bude dosledan.

Pavićević je rekao i da je sam pristao na 35 mesto na izbornoj listi okupljenoj oko Demokratske stranke i da je to bila jedna od njegovih loših procena.

"Smatrao sam da protiv ovako loše vlasti, nema šanse da nas bude manje od 35 u parlamentu", rekao je Pavićević.

On je istakao i da ne postoje uslovi pod kojima bi prihvatio da mu se ipak dodeli mandat, iako je bilo takvih predloga.

"Mandat nije pitanje trgovine, on treba da bude učvršćen kada se definiše lista. Svako drugo ponašanje bi bilo kršenje principa", rekao je Pavićević.

Pavićević je istakao da je zahvaljujući principijelnoj borbi i insistiranju Nove akademska čestitost postala deo srpskih zakona.

"Pre dve godine, kada se pojavio problem plagijata, mi smo predlagali da princip akademske čestitosti uđe u zakone i tako uđe u sistem obrazovanja.
Tada su nam govorili da smo naivni, ali mi smo se borili i usled velikog pritiska, ona je postala deo zakona kojim se definišu pravila istraživanja u državi", rekao je Pavićević.

Govoreći o sledećem parlamentarnom sazivu, Pavićević je rekao da će "po karakteru biti drugačiji" od prethodnog.

"U prošlom smo imali jasnu polarizaciju na naprednjačku vlast i opoziciju. Sada je to malo pluralnije.

Biće raznovrsnije, očekujem različita pitanja i verujem da će biti interesantnih debata.

Dobro je da se u Skupštini čuju različiti sistemi ideja i vrednosti.

Nije dobro da se suzbija pluralnost, jer ona dovodi do dijaloga, a dijalog do rešenja", rekao je Pavićević.

Na kraju, Pavićević će nastaviti da radi na Fakultetu političkih nauka, a veruje da mu politički angažman neće predstavljati teret.

"Ne verujem da će to biti problem, jer sam promovisao vrednosti o kojima razgovaram sa studentima", rekao je Pavićević.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: