Priština: Eksplozivom na Skupštinu

Nacionalne vesti - Petak 05.08.2016 - 08:31

Policija Kosova potvrdila je da se u četvrtak posle 23 sata dogodila snažna eksplozija u kojoj, prema dosadašnjim informacijama, nije bilo povređenih.

Policajci nedaleko od zgrade Skupštine; Foto: BIRN Policajci nedaleko od zgrade Skupštine; Foto: BIRN

- Oko 23 sata na zgradu Skupštine Kosova u Ulici Agima Ramadanija iz udaljenosti je izvršen napad eksplozivnom napravom.

Napad je izazvao materijalnu štetu, ali nemamo informacija o mogućim povređenima - izjavio je za prištinsku KTV portparol Policije Kosova Daut Hodža.

Policija je odmah reagovala i uputila odgovarajuće jedinice koje rasvetljavaju slučaj.

Hodža je potvrdio da je u naselju Tauk Bašča na oko kilometar od Skupštine Kosova pronađen zapaljen motocikl koji su, kako se sumnja, koristili napadači.

Prema navodima kosovskih medija, eksplozija se dogodila u blizini skupštinske garaže.

Ima nezvaničnih informacija da je zgrada Skupštine napadnuta iz raketnog bacača, "zolje".

Svedoci navode da je posle eksplozije specijalna policija obezbedila područje oko skupštine.

Glavna ulica i susedna ulica Agima Ramadanija su blokirane i u njima se ne odvija saobraćaj.

Zgrada parlamenta se nalazi u prometnoj ulici u centru Prištine.

Na licu mesta su se pojavila i vozila Kfora.

Eksplozija se dogodila noć uoči sednice kosovskog parlamenta, na kojem je najavljena rasprava o zakonu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prištinski novinar i analitićar Haljilj Matoši izjavio je da je eksplozija "napad na mir na Kosovu koji ima za cilj da ometa aktiviranje Specijalnog suda".

"Takav napad u 'mrtvo vreme' na javne institucije može da izvrši onaj ko ima tačne informacije da u objektu nema ljudi, jer se ovakvi napadi ne vrše u cilju individualnih ili masovnih ubistava", izjavio je Matoši.

On je ocenio da ovakve napade orkestriraju i izvode "profesionalni segmenti povezani sa državom ili su paralelni mehanizmi bezbednosti".

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja oštro je osudila napad eksplozivom na zgradu Skupštine Kosova i zatražila da hitno budu otkriveni počinioci i izvedeni pred lice pravde.

"Napad na zgradu Skupštine Kosova je napad na državu i demokratiju, to je napad na sve građane Kosova.

Ko god da stoji iza ovog napada ili eksplozije protiv je Kosova i njegovih građana", navodi se u saopštenju Alijanse dostavljenom medijima.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: