Priština: Opet haos u skupštini

Nacionalne vesti - Petak 19.02.2016 - 13:06

Sednica kosovske skupštine tri puta je prekinuta nakon što su opozicioni poslanici bacili suzavac. Policija izbacuje poslanike opozicije iz skupštine. Kordoni policije kontrolišu sve prilaze zgradi parlamenta.

Policija izbacuje poslanike iz sale; Foto: Tanjug/Edib Tahirović Policija izbacuje poslanike iz sale; Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Prva sednica kosovske skupštine ove godine više puta je prekidana jer su poslanici opozicije bacanjem suzavca blokirali rad parlamenta.

Kako javlja dopisnik RTS-a, policija je posle višestrukih opstukcija počela da fizički izbacuje poslanike opozicije iz skupštinske sale.

Ispred kosovskog parlamenta okupili su se i brojni građani koji protestuju protiv Vlade Kosova, a među njima i oni koji se zalažu za mirno rešenje političke krize.

Nekoliko stotina okupljenih, uglavnom pristalica opozicionih stranaka protestovalo je ispred ulaza u dvorište skupštine, uzvikujući "Želimo Hašima (Tačija) u Dubravi".

Oko zgrade parlamenta u Prištini raspoređene su policijske patrole, a na ulazu u zgradu kosovski poslanici prolaze stroge kontrole.

Opozicija je najavila da neće menjati ponašanje sve dok prištinske vlasti ne budu raspisale vanredne parlamentarne izbore, javlja dopisnik RTS-a.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi izjavio je da protestom potvrđuju zahteve sa protesta od pre dva dana, kada je vladi dat ultimutatim da za 10 dana podnese ostavku.

Ispred parlamenta dve nepoznate osobe gađale su jajima poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, a kosovska policija uhapsila je jednog od napadača.

Na snimku se vide dvojica muškaraca kako Kurtiju prilaze s leđa i pogađaju ga jajima u predelu ramena.

Potom napadači beže, a policajci koji obezbeđuju parlament počinju da trče za njima i uspevaju da uhvate jednog napadača.

Samoopredeljenje je nakon napada saopštilo da je za incident odgovorna policija, odnosno da su Kurtija gađali policajci u civilu.

Na početku sednice, poslanici su na predlog poslanika Visara Imerija iz pokreta Samoopredeljenje usvojili deklaraciju kojom odbacuju odluku srpskog pravosuđa da osudi grupu bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Među osuđenima su u dva poslanika kosovske skupštine Anton Beriša i Rustem Beriša.

Deklaracija je usvojena sa 79 glasova "za". Srpski poslanici su pre glasanja napustili salu.

U proteklih šest meseci opozicija je na sve načine opstruisala rad skupštine, uglavnom koristeći suzavac u skupštinskoj sali za sednice.

Vlast je uspela u nekoliko navrata da održi sednice, ali u improvizovanoj sali.

Na dnevnom redu sednice su uglavnom bile tačke koje se odnose na proces vizne liberalizacije Kosova sa EU.

Vladajuće stranke su najavile da izbor kosovskog predsednika neće biti na ovoj sednici parlamenta.

 

Kandidat za to mesto je Hašim Tači, čijem se izboru opozicija žestoko protivi.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: